Srijeda, 17 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDanas je Kurban bajram

Danas je Kurban bajram

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama i džematima širom Bosne i Hercegovine označen je početak najradosnijeg blagdana svih muslimana – Kurban-bajrama.

Kurban-bajram – blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram – vrijeme obavljanja hadža je značajniji islamski blagdan. Mubarek dani padaju na 10. dan zadnjeg mjeseca lunarnog kalendara. Kurban-bajram se obilježava četiri dana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini blagdan tradicionalno provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje i komšije, te drugog dana Bajrama obilaze šehidska mezarja.

Nakon klanjanja bajram-namaza pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama i porodici.

Jedna trećina kurbana se zadržava za sebe i rodbinu, druga trećina se dijeli prijateljima, a treća daje ljudima slabog imovinskog stanja.

Ovaj dan je poseban i za vjernike koji su otišli da obave hadž. Mekka, Medina, brdo Arefat i druge lokacije u Saudijskoj Arabiji ovih su dana u centru pažnje.

Redakcija Srebrenog radija svim muslimanima želi da ove mubarek dane provedu u miru, zdravlju i sreći sa svojim najbližima. Bajram Šerif Mubarek Olsun.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments