Srijeda, 17 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNi dnevnica od 100 KM ne privlači radnike u poljoprivredu

Ni dnevnica od 100 KM ne privlači radnike u poljoprivredu

Sezonski poslovi na oranicama i u voćnjacima širom Republike Srpske u punom su jeku, a kako su kazali poljoprivrednici, dnevnica nikad nije bila veća, ali radnika nema ni za lijeka.

Dnevnice koje se u prosjeku kreću od 60 pa idu i više od 100 KM, obrok, piće i prevoz, dodaju poljoprivrednici, izgleda nisu dovoljno jak motiv da netko zasuče rukave. Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara u RS, rekao je za “Nezavisne novine” da imaju velike probleme jer sezonskih radnika uopće nema.

“Imamo velike probleme. Pored svih strojeva koje imamo, potrebno nam je radnika, kojih uopće nema”, rekao je Mastalo. Zbog ovog problema smanjit će se proizvodnja. “U odnosu na prošlu godinu smanjio sam proizvodnju za 30 posto, a naredne ću smanjiti za 50 posto. Koliko mogu uz pomoć svoje porodice, toliko ću i raditi”, kazao je Mastalo.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da oni još nemaju potrebu za sezonskim radnicima, ali da će svakako za mjesec dana biti u problemu. “Trenutno nemamo veću potrebu za sezonskim radnicima. Sad imamo onoliko koliko nam treba, ali mislim da ćemo za mjesec dana biti u velikom problemu. Kao i svake godine i ove očekujemo još veće probleme. Dosta radnika koji su radili preko sezone zaposlilo su u drugim tvrtkama. Ono što je sigurno je da ćemo biti u deficitu s radnom snagom”, rekao je Dojčinović za “Nezavisne novine”.

Kada su u pitanju dnevnice, one su kreću od 50 do 60 KM. “Ne znam koliko ćemo mi to moći da platimo, jer se cijena voća godinama nije mijenjala. Mi ćemo zasad da ponudimo 50 KM, pa ćemo da se dogovorimo s radnicima za dalje”, rekao je Dojčinović. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da je sezonskih radnika sve manje.

“Radnika nema, sve ih je manje. Najviše su pogođeni sektori povrtlarstva i voćarstva. To je problem koji nas prati godinama unazad, mislim da će biti sve drastičniji kako budu išle iduće godine”, ističe Marinković. Kako je dodao, dnevnice za radnike koje jedva uspiju pronaći kreću se i više od 100 KM. “Uz dnevnice dodatno su tu još dva obroka, prevoz pa i smještaj, ako ima potrebe za tim. Sve to pada na teret poljoprivrednog proizvođača koji na kraju ipak ne može da proda svoj proizvod”, rekao je Marinković.

Kako ističe, on ne vidi svijetlu situaciju u poljoprivrednoj proizvodnji. “Nedostatak radne snage manifestira se na porodična poljoprivredna gazdinstva, gdje mladi ne vide perspektivu i sve više odlaze”, rekao je Marinković. Kako je rekao Marinković, poljoprivredni proizvođači koji imaju mogućnost da plate sezonske radnike su oni koji imaju veći nivo akumulacije kada je u pitanja zarada.

IZVOR:Nezavisne

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments