Srijeda, 17 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETObjavljen tender za izvođača radova na tunelu Prenj

Objavljen tender za izvođača radova na tunelu Prenj

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je danas poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica tunel Prenj.

Nakon neophodnih priprema i dugo iščekivanja, raspisan je tender za izvođenje radova najsloženijeg i ključnog objekta Koridora 5C, tunela Prenj.

“Tunel Prenj je generacijski projekat, koji svojom dužinom i kompleksnošću nadmašuje sve do sada izgrađene objekte u regionu, pa i šire. Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina će imati veliku korist u privrednom i ekonomskom smislu. Početak radova se očekuje u prvoj polovini naredne godine. Također, očekujemo kroz nekoliko dana raspisivanje tendera za dionicu Mostar sjever- Mostar jug u dužini od 17 km. Time su pokrenute, najznačajnije i najveće dionice Koridora 5C”, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Rok za predaju ponuda za Poziv za pretkvalifikaciju je 05. septembar ove godine.

Radovi će se finasirati iz sredstava međunarodnih fina institucija, bespovratnih sredstava Evropske Unije i vlastitih sredstava. Kreditni aranžman sa EBRD-om iznosi 110 miliona eura, te sa EIB-om 150 miliona eura. Ukupna procijenjena vrijednost dionice tunel Prenj iznosi 400 miliona eura.

Tunel Prenj najduži je i najsloženij građevinski objekat na cijeloj dionici autoceste od Svilaja do Bijače u dužini od 10.450 metara. Osim tunela Prenj, ova dionica podrazumijeva pristup sjevernom i južnom portalu tunela, pa se ukupna dužina povećava na 12 kilometara.

Planirani početak izvođenja radova je prva polovina naredne godine. KLIX

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments