Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPočela reekshumacija 85 žrtava genocida u Srebrenici: “Najbolniji dio procesa”

Počela reekshumacija 85 žrtava genocida u Srebrenici: “Najbolniji dio procesa”

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari počela je reekshumacija posmrtnih ostataka žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine. Ovo je 15. reekshumacija žrtava genocida. Nekompletnim tijelima dodaju se naknadno pronađeni posmrtni ostaci. Ove godine bit će otvoreno 85 mezara.

Član Instituta za nestale Bosne i Hercegovine Sadik Selimović kazao je za N1 kako će ovaj proces trajati sedam dana.

“Ovo je jedan od najbolnijih procesa u ovom proces koji pokazuje i dokazuje koliko ja razmjera i kako je urađen zločin nad mrtvim ljudima Srebrenice. Pobacani su u masovne grobnice pa su ih ponovo razvozili na više lokacija. Imamo slučajeva gdje po drugi put vršimo reekshumaciju, dodajemo kosti. U 95 posto slučajeva i dalje se radi o tijelima koja nisu kompletna. Sve je teže i teže pronaći masovne ili pojedinačne grobnice”, rekao je Selimović za N1.

Očekuju da neka tijela neće nikada ni pronaći poput onih muškaraca koji su streljani pored puta Foča-Miljevina, a potom gurnuti nit provaliju u rijeku Bistricu. S druge strane, u mrtvačnici imaju posmrtni ostaci više žrtava koje nema ko identifikovati.

“Ovdje se vodi rat svim i svačim ne oružani, obavještajne službe iz Srbije oru po zemlji to niko ne vidi”, poručio je Selimović.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments