Srijeda, 17 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRatni načelnik CSB Doboj optužen za višestruko silovanje zatočenih žena

Ratni načelnik CSB Doboj optužen za višestruko silovanje zatočenih žena

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Andrije Bjelošević, rođenog 1954. godine u Derventi.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu načelnika CSB Doboj, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, čije odredbe štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo, a naročito od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

On je optužen da je tokom 1992. i 1993. godine u više navrata, naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, što je kod navedene žrtve prouzročilo teške tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, koje su prouzročile trajna oštećenja zdravlja oštećene.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati izvođenjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, od kojih četiri svjedoka pod mjerama zaštite, kako bi se zaštitio dignitet i dostojanstvo oštećenih u ovom predmetu, te prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji ju je potvrdio – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments