Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETŠta podrazumijeva novi Zakon o pružanju pravne pomoći na području TK ?

Šta podrazumijeva novi Zakon o pružanju pravne pomoći na području TK ?

Zakon o pružanju pravne pomoći na području Tuzlanskog kantona primjenjuje se od 2008. godine i njime se regulišu načini i uslovi za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć građana slabijeg imovinskog stanja posredstvom Kantonalnog zavoda za pružanje pravne. Prema podacima Ministarstva pravosuđa Tuzlanskog kantona praktična primjena ovog Zakona pokazala je da je potrebno napraviti nekoliko izmjena kako bi on funkcionisao na adekvatan način. Zahvaljujući analizi i procjeni stanja utvrđeno je da bi Zakon morao imati više izmjena koje iziskuju duži vremenski period, sve s ciljm adaptacije njegove primjene i funkcionalnosti. No, kako bi zakon što prije bio u funkciji građana, Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je ići sa u potpunosti novim zakonom čiji je Nacrt utvrdila i koji će uputiti u skupštinsku proceduru.

Prema pravilima izrade pravnih propisa odlučili smo se za novi Nacrt Zakona. Ono što je suštinska izmjena ovog Zakona u odnosu na postojeći koji je još uvijek na snazi jeste da smo sam naziv Zakona izmijenili, odnosno dodali smo rječcu. Do sada je to bio Zakon o pružanju pravne pomoći, a sada se on zove Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći što je i suština tog zakona, jer pravnu pomoć može pružati bilo ko, ali ona ne mora biti besplatna, a suština ovog zakona jeste upravo pružanje besplatne pravne pomoći”, kazala je Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona. 

To će u buduće značiti da građani slabog imovinskog stanja imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć, jednak pristup pravdi i pravičnom suđenju, ali i besplatno pružanje pravnih savjeta, odbranu i zastupanja pred Kantonalnim sudom i općinskim sudovima na području Kantona. Također, izmjenom Zakona imovisnki cenzus bit će povećan sa 25 posto, na 40 posto.

Dakle sa 25 posto od prosječne plate u Federaciji, imovinski cenzus novim Nacrtom povećan na 40 posto. Kada to izračunamo to je nekih 460 KM, minimalna primanja onoga ko se pojavljuje za ostvarivanje besplatne pravne pomoći, a do sada je to bilo nekih 220 KM”, navodi Dizdarević.

Jedna od značajnijih stavki novog Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći obuhvatat će i ostvarenje prava na besplatnu pravnu pomoć povratnicima koji su imali status raseljene osobe na području Tuzlanskog kantona do povratka u prijeratno mjesto prebivališta. RTV SLON

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments