Srijeda, 17 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZatražena pomoć susjednih i drugih zemalja u gašenju požara u BiH

Zatražena pomoć susjednih i drugih zemalja u gašenju požara u BiH

Savjet ministara BiH jednoglasno je donio Odluku o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti.

Dopunom Odluke zatražena je međunarodna podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju, te letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU).

Na ovaj način Savjet ministara BiH dopunio je prošlosedmičnu odluku kojom je zatražio od Republike Hrvatske međunarodnu pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) sa posadom radi pomoći u gašenju požara u BiH.

Traženje šire međunarodne podrške u gašenju požara u BiH  iz zemlje i vazduha uslijedilo je nakon eskalacije požara u BiH, naročito na području opštine Posušje – Nacionalni park “Blidinje”, te područja Parka prirode “Sutjeska”.

Požare u BiH iz vazduha gase helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader Ratnog vazduhoplovstva Republike Hrvatske.

Odluka o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara biće objavljena u „Službenom glasniku BiH“, a važiće dok traje opasnost od požara, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.

federalna.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments