Dijaspora prošle godine poslala 3 milijarde KM pomoći rodbini u BiH –

0

Samo prošle godine, dijaspora je poslala 3 milijarde. Pomoć uglavnom šalju rodbini i prijateljima, kako bi preživjeli.

Dijaspora svake godine šalje sve više novca u Bosnu i Hercegovinu. Prošle godine postavila je rekord sa 3 milijarde maraka. Nije riječ o investicijama, već o socijalnoj pomoći rodbini i prijateljima.

U razdoblju od 1998. godine do 2021, u Bosnu i Hercegovinu stiglo je više od 50 milijardi maraka. Samo prošle godine, dijaspora je poslala 3 milijarde. Pomoć uglavnom šalju rodbini i prijateljima, kako bi preživjeli, javlja N1. I oni, a i država. ”Kad dođe dijaspora, rade frizeri, radi ugostiteljstvo, svi rade”. ”Svi prilično pomažu, ali meni nije potrebno”. ”Ja sam rodom iz Priboja, i baš taj dio, puno njih je otišlo živjeti u inozemstvo, i žive od njih”. ”Pa dijaspora je otprilike 50% ekonomije ove zemlje. Tko će otvoriti tvrtku? Ja nemam riječi za ovu zemlju, stvarno nemam riječi za ovu zemlju. Evo i ja bježim, Ćao, ćao Sarajevo!”, kažu građani za N1.

Pozdrav Bosni i Hercegovini uputilo je 170 hiljada ljudi, samo tokom prošle godine. Razlog je nestabilna politička i ekonomska situacija, nizak životni standard, politički konflikti. Iz istih razloga osjetan je manjak stranih investicija. Bh. dijaspora je socijalna, a ne investicijska, mišljenja je struka. Admir Čavalić, analitičar, kaže: ”Pravi izazov i pravo pitanje za domaću politiku i donositelje odluka jeste kako transformirati dijasporu, koja jeste među najvećim, od socijalne ka investicijskoj. Ukoliko se to uradii, dijaspora može biti oslonac razvoja bh ekonomije”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here