Iz ruske ambasade u Sarajevu opet prijete Bosni i Hercegovini

0

Bošnjačke političare u BiH označili su odgovornima za antirusko djelovanje

Rusija je danas ponovo zaprijetila odmazdom Bosni i Hercegovini zbog činjenice da je naša zemlja na konferenciji Krimske platforme održanoj jučer potvrdila punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Dan nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovao na konferenciji koju je sazvalo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, na službenoj Facebook stranici ruske ambasade u BiH objavljena je izjava u kojoj stoji kako Moskva oštro osuđuje takav istup.

Navode kako je okupacija i aneksija Krima provedena 2014. godine zapravo “riješena u skladu s normama međunarodnog prava i voljom naroda” te je stoga to pitanje zatvoreno pa se niko drugi ne bi trebao miješati u pitanje statusa Krima.

Podsjećanje kako je Krim ukrajinski teritorij iz ruske su ambasade nazvali “brbljanjem” dodajući kako to ne može promijeniti svršeni čin. Usput su optužili vlasti Ukrajine da promoviraju neonacističku ideologiju te potiču sadističko ubijanje civila.

Bošnjačke političare u BiH označili su odgovornima za antirusko djelovanje.

“Takvu servilnost prema zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sugovornici iz apsolutne većine islamskih država”, stoji u izjavi ruske ambasade.

Na kraju su pozvali partnere iz BiH “da budu razumni i uravnoteženi” uz prijetnju kako će u protivnom snositi odgovornost za sve posljedice pogoršanja bilateralnih odnosa.

Učešću BiH u konferenciji Krimske platforme ranije se usprotivio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koristeći gotovo identičnu argumentaciju kao i Rusi.

FOKUS.BA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here