Javni servis Srbije otvaranje konzulata BiH u Sandžaku nazvao konzulatom FBiH

0

Jučer je u Sandžaku otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine, prvi na teritoriji Srbije, koji će pokrivati šest sandžačkih općina – Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj. Međutim, javni servis Srbije je u svom izvještavanju naveo da je u Novom Pazaru otvoren konzulat Federacije BiH čime se, može se reći, ponovo dovodi u pitanje odnos ove susjedne države prema našoj kao i njenom glavnom gradu.

Iako je javnosti poznato da Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije gaji posebne emocije prema entitetu Republika Srpska, ali da ipak poštuje teritorijalni integritet BiH, ovakvim izvještavanjem RTS-a to zapravo opovrgava ako se uzme u obzir da on pod svojom kontrolom ima većinu medija u Srbiji.

RTS je tako naveo da je konzulat otvoren na osnovu sporazuma Srbije i BiH, navodeći pri tome da ga je Federacija otvorila iako je jasno da vanjska politika države ne može biti na nivou entiteta.

Tako da je tvrdnja da je konzulat otvoren na nivou FBiH kontradiktorna već u narednoj rečenici da “svi državljani BiH koji se nalaze na gore navedenim sandžačkim općinama” mogu zatražiti pomoć i usluge koje pružaju diplomatsko-konzularna predstavništva.

Ukoliko je riječ o svim državljanima BiH onda to podrazumijeva i one na području RS koja je sastavni dio naše države.

Samim time, može se reći da je Srbija na ovaj način pokazala omalovažavajući odnos prema BiH.

Podsjetimo, jučer je u Novom Pazaru konzulat BiH svečano otvorila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković presijecanjem vrpce.

N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here