Promocijom knjige “Hadžibeg: mladi pisac pod stare dane” završen ovogodišnji OGUS

0

Sinoć je u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održan i posljednji sadržaj ovogodišnje manifestacije OGUS, a upriličena je promocija knjige “Hadžibeg: mladi pisac pod stare dane”, autora Kemala Čopre.

Promociju ove knjige bila je uspješna i dobro posjećena, a organizatori su bili Škola debate, Educa Srebrenik i Centar za kulturu i informisanje. Promotori i moderatori bile su profesorice Alma Bajrektarević, Nasiha Avdić i Mensura Sinanović.

“Hadžibeg” se u svijetu knjige pojavio 2015. godine i od tada, kroz četiri izdanja. slovi kao jedna od najprodavanijih knjiga među Bosancima i Hercegovcima širom svijeta.

– Hadžibeg za sebe kaže da je mladi pisac pod stare dane. Hadžibeg tako zbori kao stari bosanski akšamlija, polahko i s ćeifom, komentariše komšiluk i mahalu jednako kao i televizijske sapunice i život u tuđini. Naši mali životi  bivaju oživljeni onim čuvenim bosanskohercegovačkim humorom i magijom svakodnevnice koja danas pehlivani po tankoj ćupriji između fikcije i stvarnosti. „Rođen sam u nevakat”, kaže Hadžibeg, pa onda dodaje: “A koji to Bosanac nije?” I fakat, koji je Bosanac rođen u vakat, kad je u nas vazda neki nevakat? Tu, u predahu između dva kijameta, njegovo eglenisanje i mudrost obične misli su komični do bola i bolno istiniti. Hadžibeg egleniše pomalo o svemu i ponešto o svačemu, ali socijalno-društvene teme u  tekstovima se ne dotiču velikih stvari i krupnih događaja, niti imaju potrebe: s komšijinog pendžera vidi se čitava Bosna, a sa Hadžibegove verande, bogami, i svi naši ljudi rasuti po vas dunjaluku i bijelome svijetu – napisano je u recenziji knjige.

Autor knjige Kemal Čopra je rođen u Sarajevu 1962. godine. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada mu se aktivno vraća kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala. U pauzama između svakodnevnih aktivnosti počeo je pisati na Facebook profilu pod pseudonimom Uzeir Hadžibeg. Najprije rečenicu dvije, a potom priče o svakodnevnim događajima upoređujući ih sa ljudima i događajima iz prošlih vremena. Prve ozbiljnije priče su napisane u januaru 2015.godine, a knjiga je izašla slijedeće godine, a potom svake godine po jedna iz serijala o Hadžibegu.

Ovom promocijom knjige spuštena je zavjesa na ovogodišnju manifestaciju Srebrenik- Otvoreni grad umjetnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here