Tužilaštvo BiH optužilo radnicu RAK-a za pronevjeru tešku 34.440 eura

0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jasmine Bureković (67), radnice Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, da je nezakonito podigla i prisvojila 34.440 eura.

Ona je kao radnik u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove RAK-a dizale navodne akontacije za službena putovanja radnike te agencije, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu RAK-a već isti zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke, kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu.

U optužnici se navodi da je ona na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba-potpisnika iz RAK-a, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom.

“Optužena se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, krivotvorila a potom i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa RAK-a, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina, pa do 3.750 eura”, stoji u optužnici i dodaje da se optužena se tereti da je kao kao službena osoba u institucijama BiH, sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, podnosila lažne obračune, odnosno lažne naloge za isplate, čime je počinila produženo krivičeno djelo prevara u službi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here