Ukrajina obilježava Dan nezavisnosti i šest mjeseci od ruske invazije

0

Ukrajina u srijedu slavi svoj nacionalni dan i obilježava šest mjeseci otkako je Rusija započela svoju invaziju na tu zemlju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je to važan dan za Ukrajince, upozorivši svoje sugrađane da se pridržavaju sigurnosnih pravila i policijskog sata s obzirom na to da su mogući ruski napadi.

Kazao je i kako na Dan nezavisnosti planira dodijeliti nagrade Ukrajincima koji su pridonijeli snazi ​​zemlje. Na današnji dan obilježava se 31 godina otkako se Ukrajina odvojila od Sovjetskog Saveza.

“Planirali smo brojne aktivnosti – nešto što će istaći put kojim smo dosad prošli, ujedinjeni – Ukrajinci u Ukrajini, na cijeloj našoj teritoriji – slobodni i privremeno okupirani, jer se naši ljudi bore posvuda”, rekao je Zelenski u utorak navečer.

Sjedinjene Američke Države su uoči obilježavanja Dana nezavisnosti upozorile da bi Rusija mogla iskoristiti godišnjicu za pojačane napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i na vladine objekte. SAD potiče sve svoje državljane koji se još nalaze u Ukrajini da napuste tu zemlju.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Richard Mills u utorak je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posebno upozorio Rusiju da “svijet prati poteze kako se približavamo Danu nezavisnosti Ukrajine”.

“Ovo ne bi trebalo posebno isticati… molim vas, ne bombardirajte škole, bolnice, sirotišta ni domove. Nastavit ćemo se i dalje zalagati za utvrđivanje odgovornosti za sva kršenja međunarodnog prava”, rekao je.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here