Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješno prošli test po NATO standardima

0

Bataljonska borbena grupa lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga BiH uspješno završila provjeru tokom vježbi koje su održane na Manjači od 19. do 23. septembra, kazao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Kazao je kako je Bataljonska borbena grupa lake pješadije sinoć završila svoju provjeru i da je ocjenjena ocjenom odličan, rekao je Podžić, ističući da su tokom vježbe reocjenjivani i Vod vojne policije i Vod za uništavanje eksplozivnih sredstava.

Uspješnim završetkom ocjenjivanja, Oružane snage BiH od 2023. godine imaće jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu i raspoloživu u NATO bazenu snaga za buduće NATO vođene operacije širom svijeta, operacije podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao i učešće u NATO vježbama.

Pojasnio je da se ocjenjivanje vršilo u pet područja: pripreme, operacije, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija.

“Bataljonska borbena grupa lake pješadija je u tri područja ocjenjena ocjenom odličan, a u dva ocjenom vrlo dobar. Vod vojne policije je u samo jednom području ocijenjen četvorkom, a ostalo sa ocjenom pet. Vod za uništavanje eksplozivnih sredstava je u svih pet područja dobio ocjenu odličan”, rekao je Podžić.

Istakao je su pripadnici OS BiH, kroz ova područja, prošli više od 2.100 zadataka pred ocjenjivačima iz NATO saveza i partnerskih zemalja.

“Još jednom se pokazalo da je uprskos svim teškoćama čovjek ključni faktor. Kad postoji čvrsta volja nađe se način kako sve poteškoće prevaliti”, kazao je Podžić i tom prilikom na rezultatima čestitao svim vojnicima, podoficirima, oficirima i generalima OS BiH koji su učestvovali u vježbi.

Kako je naveo, u ocjenjivanju je učestvovalo 1.118 vojnika, od čega 819 vojnika u BGLP-u. Kako je kazao državni ministar odbrane, 10 posto personala OS BH ocjenjeno je najvišom ocjenom.

“Velika je ovo stvar. Mnoge jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima. Prije tri ili četiri godine i neke zemlje NATO-a iz našeg okruženja nisu uspjele da prođu ovo ocjenjivanje”, naglasio je Podžić.

Dodao je da je neophodno uložiti napore da i ostatak OS BiH dostigne ovaj nivo, ali i nastaviti raditi s jedinicom koja je ovog puta uspješno prošla ocjenjivanje, budući da joj za tri godine slijedi ponovno ocjenjivanje.

Pozvao je kandidate na predstojećim izborima koji će ući u zakonodavnu i izvršnu vlast u državnim organima da podrže rješavanje statusnih pitanja pripadnika OS BiH, da podrže opremanje OS BiH savremenim borbenim sredstvima i savremenom tehnologijom.

“Potenciram sigurnost svake zemlje je broj jedan. Kada nestane sigurnosti, kao na primjeru Ukrajine, sve ostalo ide drugim planom”, poručio je Podžić.

Današnjem događaju prisustvovala je i brigadna generalka Pamela McGaha, komandantica NATO snaga u BiH, koja je čestitala na uspješnom ocjenjivanju pripadnika OS BiH tokom vježbe.

Bataljonska grupa lake pješadije OS BiH je do sada najveća jedinica koju je jedna partnerska zemlja deklarisala u NATO bazen snaga. Broji više od 800 pripadnika iz sastava 4, 5. i 6. pješadijske brigade i Brigade taktičke podrške.

Vježba je počela u ponedjeljak, a tokom pet dana trajanja izvršeno je ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Procjenu jedinice vršio je evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz OS BiH.

BHRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here