TIBiH – Nedovoljno napretka u transparentnosti institucija

0

Istraživanje Transparency Internationala u BiH u vezi s  primjenom Zakona o slobodi pristupa infrormacijama u BiH i ove godine je pokazalo da nema dovoljno napredka u transparentnosti institucija i da i dalje tek oko 50 posto javnih organa dostavlja informacije u onim rokovima koji su propisani zakonom.

Rezultate istraživanja TIBiH je predstavio danas u Sarajevu na konferenciju povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama koji se obilježava 28. septembra.

– To je jedna od aktivnosti kojom nastojimo ukazati na značaj toga da informacije od javnog značaja zaista budu javne i dostupne, da javne institucije i organi dostavljaju i na zahtjev i objavljuju sve one informacije koje su važne građanima počevši od toga na koji način se troše javna sredstva, na koji način postupaju institucije i na koji način se donose odluke, što uključuje veliki broj informacija koje se mogu smatrati da su od javnog značaja – izjavila je izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić.

Analiza, kako je dodala, pokazuje i da postoji problem sa proaktivnom transparentnošću.

– Institucije ne objavljuju same informacije koje bi trebale biti dostupne, a mehanizmi zaštite prava građana na pristup informacijama su nedovoljni i kada govorimo o osiguranju primjene od nadležnih institucija i sudskoj zaštiti gdje smo i mi često primorani pokretati sporove protiv institucija koje krše Zakon o slobodi pristupa informacijama i da ti postupci traju jako dugo i da zapravo nemamo pravovremenu zaštitu prava kada je riječ o pristupu informacijama – dodala je Korajlić.

Po njenim riječima, postoje i neki negativni trendovi posebno kada je riječ o izuzimanju određenih informacija korištenjem izgovora iz zakona da se ne bi vrlo važne stvari objavljivale. Prije svega, kako je rekla Korajlić, tu govorimo o ugovorima koji su od velikog značaja, počevši od koncesija i infrastrukturnih projekata gdje sve češće imamo pozivanje na nekakve komercijalne interese treće strane.

Tokom konferencije je predstavljena i online baza sudske prakse u predmetima vezanim za slobodu pristupa informacijama.

– U narednom periodu bi se moralo raditi i na unapređenju zakonskog okvira, ne samo da se osigura odgovornost javnih institucija za dostavljanje informacija i za transparentnost, već i da se uvedu obaveze samim institucijama da objavljuju sve one informacije na svojim web stranicama i proaktivno objavljuju sve one informacije koje su od javnog značaja – dodala je Korajlić.

federalna.ba/Fena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here