VSTV: Janjić odustao, kandidatura Marušića se neće razmatrati

0

O izboru novog glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, iako je to najavljeno kao jedna od tačaka sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) neće se raspravljati, a članovi će umjesto izbora glasati o mogućem poništavanju konkursa, potvrdio je to još jučer Halil Lagumdžija, predsjednik tog vijeća.

U međuvremenu FTV saznaje da je Miroslav Janjić odustao od kandidature za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dok se kandidatura Seida Marušića zbog manjeg broja bodova neće uzimati u razmatranje. 

Kako je jučer za BIRN kazao predsjednik VSTV-a, Halil Lagumdžija imenovanja danas ne može biti, a vijeće bi trebalo razmatrati odluku Podvijeća da ne predloži nikoga od kandidata.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Podvijeća je došla jer se smatralo da nije dobro ići u proceduru s jednim kandidatom. Kako je rekao, to je stav Podvijeća o kome će u četvrtak odlučivati svi članovi VSTV-a.

Prije dva dana Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Kako je navedeno u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na zapadnom Balkanu. Navodi se i da se takve aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine – BIRN BiH.

federalna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here