“Zlatni septembar” obilježen u Tuzli

0

Udruženje porodica prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije  i drugih malignih bolesti (PIPOL) sa područja Tuzlanskog kantona danas su realizovali centralnu aktivnosti povodom mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijoj dobi.

Zajedno sa učenicima srednjih škola, između ostalog, oblikovali su živu zlatnu vrpcu u znak podrške djeci i mladim oboljelim i izliječenim od raka i u znak sjećanja za prerano preminule mališane. 

“Nažalost, Tuzlanski kanton drži neslavnu prvu poziciju po pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu. Svake godine se otprilike ustanovi oboljenje kod 12 do 16 mališana. I ove godine nije ništa drugačija situacija. Prema posljednjim informacijama, trenutno kroz različite faze bolničkog liječenja prolazi oko desetero djece i mi se nadamo da će ove godine biti malo manji taj broj, a najsretniji bi bili da se ni kod jednog djeteta ne pojavi ta strašna dijagnoza”, kaže Amra Saračević, predsjednica Udruženja PIPOL. 

Podršku realizaciji programa “Zlatni septembar” pružili su Grad Tuzla i Vlada TK. 

“Tokom cijelog mjeseca septembra radili smo konkretne stvari kao što je kupovina kompletnog školskog pribora sa područja TK, Brčko Distrikta i dijela Republike Srpske za djecu koja se liječe u UKC Tuzla, obradovali smo i njihovu braću i sestre sa školskim priborom, organizovali smo rehabilitacioni kamp za djecu i porodice. Rehabilitacija je sastavni dio liječenja u zemljama zapadne Evrope i mi to pokušamo ovdje uvesti. Do kraja mjeseca septembra vodit ćemo kampanju na društvenim mrežama”, navela je Saračević. 

BHRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here