Dominiraju SDA i SDP: Koji kandidati iz TK idu u državni i federalni parlament?

0

Kada su je u pitanju raspodjela mandata u budućem sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona, manje više je sve poznato i broj mandata po strankama i imena budućih zastupnika. Odstupanja su ipak moguća, obzirom da je ostalo da se evidentira još nešto manje od 20 posto glasova. Trenutno stanje  u vodstvu Stranka demokratske akcije (SDA), koja kako sada stvari stoje, ima 13 mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona. Socijaldemokratska partija (SDP) trenutno dobija osam zastupničkih pozicija, a Demokratska fronta i Građanski savez (DF/GS) četiri zastupnička mjesta u Skupštini TK.

Pokret demokratske akcije (PDA) trenutno ima tri mandata, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Narod i Pravda i Socijaldemokrate (SD) BiH po dva zastupnika u Skupštini TK.Naša stranka osvojila će imati jedno zastupničko mjesto u TK.

Kada su u pitanju budući parlamentarci u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH trenutna situacija u tri izborne jedinice koje pokrivaju Tuzlanski kanton je slijedeća.

U Izbornoj jedinici dva koja pokriva općine/gradove Gradačac, Gračanica, Doboj Istok, Posavski kanton i dio glasača iz Distrikta Brčko i gdje se bira pet zastupnika, trenutno dva zastupnička mjesta ima SDA (Fadil Novalić i Indira Omeragić) te SDP (Nihad Krajinović), stranke okupljene oko HNS-a (Mijo Matanović) i DF/GS (Alen Mujić). U ovoj izbornoj jedinici DF/GS je na granici kada je u pitanju osvajanje mandata.

U Izbornoj jedinici tri koja pokriva općine/gradove Tuzla, Čelić, Lukavac i Srebrenik a koja daje sedam zastupnika vodeći je SDP koji bi trebao imati dva zastupnika (Kadrija Hodžić i Azra Okić). Dva zastupnika će imati i SDA (Azmir Husić i Salko Zildžić) kao i DF/GS (Mahir Mešalić i Dajana Čolić), dok SZBIH pripada jedan mandat (Admir Čavalić).

U Izbornoj jedinici četiri koja pokriva Banoviće, Živinice, Teočak, Kalesiju, Sapnu i Kladanj dijele se četiri mandata. Prema trenutnim rezultatima dva bi trebala imati SDA (Begajeta Čaušević i Edita Mazić), te po jedan PDA (Elzina Pirić) i SDP (Hajrudin Kozarević). Uspije li do DF/GS dobiti jedan mandat (Meris Hajdarević) bez drugog mandata će ostati SDA.

Kada je u pitanju izborna jedinica 5A za Parlamentarnu skupštinu BiH dva mandate će sigurno dobiti SDA (Denijal Tulumović i Midhat Čaušević), a još su sigurni SDP (Jasmin Imamović) i DF/GS (Zlatan Begić). Za peti mandat se bore PDA (Mirsad Kukić) i stranke okupljene oko HNS-a (Mijo Krešić), jer je trenutna razlika između ove dvije stranke u svega 50 glasova.

RTV Slon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here