U Bosni i Hercegovini se danas održavaju Opći izbori

0

U Bosni i Hercegovini se danas provode Opći izbori, a biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati. Građani će moći glasati sve do 19 sati kada se biračka mjesta zatvaraju, čime će se ujedno okončati ovogodišnja izborna šutnja.

Izborna kampanja zvanično je otpočela 2. septembra i završena je jučer u sedam sati ujutro kada je nastupila predizborna šutnja uoči konačnog izbora novih predstavnika na Općim izborima 2022. godine.

Mjesec dana prije počeo je period predizborne kampanje, u kojoj su politički subjekti imali priliku da upoznaju birače i javnost o vlastitim programima i kandidatima, a bio je to ujedno i početak monitoringa izbornog procesa.

Ove godine, građani širom BiH biraju ukupno 518 članova organa vlasti na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Biraju se nove skupštine kantona, entitetski i državni parlament te vrhovni šef države Predsjedništvo BiH.

Ovjereno je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na izborima, međutim na glasačkom listiću će se naći ukupno 127 političkih subjekata jer se 8 stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a 10 političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste. Ovjereno je i na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata.

Ukupno su 3.368.666 birača upisana u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine i to: broj redovnih birača je 3.277.490, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 6.124, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično je 15.086, broj birača koji glasaju putem pošte je 63.264 i broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 6.702.

Veći postotak izlaznosti znači i veće šanse za promjene i eventualno kvalitetniji izbor onih koji će voditi državu u naredne četiri godine. Do sada je prosjek izlaznosti bio između 54 i 56 posto, što je premalo da bi se ostvairle neke značajnije promjene. KLIX

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here