Cijene zlata u najdužem padu još od 1869. godine

0

Iako je zlato na tržištu gotovo uvijek predstavljalo sinonim za stabilnost, posljednjih sedam mjeseci cijene zlata doživljavaju pad, što je zabrinulo analitičare.

Prema analizama Deutsche Banke, pad cijena zlata ujedno je i najduži još od 1869. godine. Samo u oktobru, cijene zlata pale su za 1,6 posto, dok je od početka godine pad cijene ovog plemenitog metala iznosio 11 posto.

“Cijene zlata bilježe najduži pad od 1869. godine uz nagli rast prinosa na obveznice. Također, kao faktor se navodi i kombinacija s povećanjem kamatnih stopa američkog FED-a i drugih centralnih banaka širom svijeta”, navodi se.

Kada je riječ o prinosima na obveznice, u bilješci Deutsche Banke se navodi kako su oni porasli s -0,49 posto u martu na 1,54 posto u oktobru što je umanjilo atraktivnost zlata, iako je inflacija ostala visoka.

Zbog situacije na tržištu i mjera koje donose centralne banke širom Evrope i svijeta, očekuje se kako će situacija s cijenom zlata i dalje varirati.

Pitanje cijena zlata nedavno je u svoj fokus stavila i Centralna banka Bosne i Hercegovine koja je prodala 40.000 unci zlata, što je više od jedne tone deviznih rezervi. KLIX

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here