Federalni tržišni inspektorat na terenu: U fokusu nadzor nad cijenama peleta

0

Federalni tržišni inspektorat od subote, 12. novembra, vrši usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u saopćenju podsjeća da je pomenutom odlukom Vlade FBiH, donesenoj na sjednici održanoj 10. novembra ove godine, propisana najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Odluka je stupila na snagu u subotu, 12. novembra 2022. godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena propisane su Zakonom o kontroli cijena, a kreću se od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice, od 250,00 KM do 2.500,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500,00 KM do 1.500,00 KM za fizičko lice. Pored novčane kazne, pravnom i fizičkom licu će se, u skladu sa Zakonom, izreći i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja – navodi se u saopćenju.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Također mole građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem: kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/; telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata); e-maila info@fuzip.gov.ba te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here