Mir, dijalog i saradnja vodilja su ovog saziva Predsjedništva BiH – bar pri prvom susretu

0

U prvom nastupu i u novim ulogama raspoloženo, pitomo i prijateljski. No, u planovima ofanzivno. Graditi i unaprijediti državu, otvoriti vrata Evropske unije i zajedno raditi za zajedničku bolju, sigurniju i stabilniju budućnost. Prvi rokovi su već za petama, pa su i prioriteti uglavnom isti

Konstituisan je novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Naredne četiri godine u vrhu države bit će Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović. Članovi Predsjedništva BiH su položili zakletve.

Obećano – potpisano. Velika odgovornost, ali i čast. Novi saziv i promjene. Prvi put u historiji Predsjedništva Bosne i Hercegovine za predsjedničkim stolom sjedi žena – Željka Cvijanović, rekorder po broju mandata, četvrti put u ovoj instituciji – Željko Komšić i treći član, u prvom mandatu – Denis Bećirović. Prema orijentaciji, jedna nacionalna i dvije građanske stranke, a ispred njih, barem za sada, želja za saradnjom, javlja Federalna televizija.

“U Predsjedništvo dolazim ispružene ruke sa dobrim namjerama”, kazala je Cvijanović.

“Moja ruka je ispružena za saradnju prema svima koji žele dobro ljudima u našoj zemlji”, kazao je Bećirović.

U prvom nastupu i u novim ulogama raspoloženo, pitomo i prijateljski. No, u planovima ofanzivno. Graditi i unaprijediti državu, otvoriti vrata Evropske unije i zajedno raditi za zajedničku bolju, sigurniju i stabilniju budućnost. Prvi rokovi su već za petama, pa su i prioriteti uglavnom isti.

“Ponovo neću propustiti priliku da uradim sve što je u mojoj moći, pa i šire, da kao država načinimo i posljednji korak ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo BiH u NATO-u primarni vanjskopolitički prioritet”, kazao je Komšić.

“Naši strateški ciljevi su punopravno članstvo u EU i NATO-u. Nova parlamentarna većina na državnom nivou treba ubrzano provoditi preporuke Evropske komisije. Učinimo sve što možemo u narednim sedmicama kako bi BiH u decembru ove godine dobila kandidatski status”, kazao je Bećirović.

Evropska unija je tačka i u planovima Željke Cvijanović, ali uz, njoj ključno, uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavne strukture. Razvojnu šansu vidi i u drugim opcijama.

“Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan”, kazala je Cvijanović.

Dok ih Evropska unija spaja, veza sa susjednim državama i međunarodna zajednica ih, čini se, razdvaja. Cvijanović želi jačati saradnju sa susjednim državama, ali ponavlja poznati stav da ne vjeruje u dobrobit umiješanog stranog faktora, te da BiH mora biti subjekt odlučivanja.

S druge strane Komšić i Bećirović poručuju da nema mjesta za miješanje susjeda u državne procese.

Ipak, nakon četiri godine neslaganja, opstrukcija, otpora i blokiranja odluka, u Predsjedništvu poruke jedinstva i zajedništva. Mir, dijalog i saradnja, vodilja su ovog saziva. Bar pri prvom susretu.

FOKUS.BA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here