Nadležni upozoravaju: Ako Hrvatska uđe u Šengen, priliv migranata biće još veći

0
Bihać, BiH - 25. oktobar 2019: Grad Bihać je pod velikim pritiskom zbog velikog priliva migranata, koji već dvije godine dolaze u ovaj grad, različitim prevoznim sredstvima, pokušavajući doći do susjedne Hrvatske, a nakon toga i nekih drugih evropskih zemalja.Svaki prihvatni centar na području Bihaća je pun, a migranata ima jako puno i u ilegalnim privatnim smještajima. Svakodnevno se mogu vidjeti na ulicama, po parkovima, kafićima, u prodavnicima ili na gradskom trgu. Građani Bihaća kažu da je jedan od najvećih problema smeće koje ostavljaju iza sebe i to što u velikom broju borave na gradskim ulicama. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

U BiH je u posljednja dva mjeseca primijetan veći broj ulazaka migranata, a trenutno ih u našoj zemlji boravi nešto manje od tri hiljade. Osim Afganistana i Pakistana, odakle, uglavnom, dolaze u BiH kako bi otišli put Evrope, sve više ih zbog loše političko-ekonomske situacije napušta Burundi. Ako Hrvatska početkom naredne godine uđe u Šengen zonu, priliv će biti još veći, upozoravaju nadležni.

Smještajni kapaciteti popunjeni su sa 60%, kažu nadležni. Ilegalni migranti u BiH raspoređeni su u četiri tranzitna prihvatna centra i to u Blažuju i Ušivku u Sarajevu i, Borićima i Lipi u Bihaću.

Privremenim prihvatnim centrom Lipa, nedaleko od Bihaća, rukovodi Služba za poslove sa strancima, a ovog mjeseca obilježava prvu godinu postojanja. Njegov smještajni kapacitet je 1.500 mjesta, a trenutno ovdje boravi oko 550 migranata.

Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na lijepo mišljenje koje imaju, posmatraju samo kao tranzitnu destinaciju. N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here