Novoj predsjednici Slovenije bitniji Balkan nego Njemačka

0

Nova predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je danas da će za svoje prvo putovanje u inostranstvo izabrati zemlje Zapadnog Balkana, navodeći da je posebno brinu odnosi Beograda i Prištine.

Pirc Musar je za Radio Sloveniju rekla da bi njen prvi izbor bila posjeta Njemačkoj, glavnom trgovinskom partneru Slovenije, ali da su je nedavni događaji na Zapadnom Balkanu naveli da se predomisli.

U prvom velikom intervjuu poslije izbora, rekla je da Slovenija predstavlja “prozor i vrata u EU za region Zapadnog Balkana”, objavila je STA.

Pirc Musar je istakla da će se kao predsjednica oglasiti kad god procijeni da je potrebno, ali da se neće stalno miješati u dnevnu politiku.

Nova slovenačka predsjednica je rekla da će imati savjetnika za klimatske promjene, uglavnom zato što su to pitanje pokrenuli mladi ljudi tokom njene predizborne kampanje.

Istakla je da prije inauguracije namjerava da se povuče sa mjesta direktora svoje advokatske kancelarije.

Ona će sutra održati prvi neformalni sastanak sa odlazećim predsjednikom Borutom Pahorom, a zvanični rezultati izbora biće proglašeni za desetak dana.

Pirc Musar je prva žena koja će obavljati predsjedničku funkciju u Sloveniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here