Teško, ali izvodivo. Zmajevi” mogu izboriti Svjetsko prvenstvo u košarci

0

Reprezentacija Bosne i Hercegovine i dalje može izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u košarci. Bilo bi nam to prvi put u historiji.

U novembarskom prozoru smo postigli pobjedu (Mađarska 83:78) i poraz (Francuska 56:92). Kvalifikacije ćemo privesti kraju u februaru iduće godine. Tada nas očekuju dvije ključne utakmice.

Prvo ćemo 23. februara ugostiti Crnu Goru. Tri dana kasnije gostovat ćemo Mađarskoj. Računica je jasna – ako pobijedimo Crnu Goru sa više od 19 poena razlike i bilo kakvom razlikom Mađarsku idemo na košarkaški Mundijal!

Visok poraz u Podgorici

Ukoliko bismo pak savladali Crnogore manjom razlikom, tada bi nam uz pobjedu u Mađarskoj bio potreban domaći poraz Crne Gore u posljednjem kolu od Češke.

Razlog je poraz “Zmajeva” od 69:88 u Podgorici, kao i činjenica da imamo trenutno imamo bod manje od Crne Gore.

Ako isti broj bodova budemo imali na kraju, odlučivao bi bolji međusobni učinak. A Crnogorci trenutno imaju veliku prednost, tih plus 19.

Dva od tri putnika na Svjetsko prvenstvo iz naše kvalifikacijske grupe K već su odlučena. To su Francuska i Litvanija.

Francuzi su nastup na SP osigurali protiv naših “Zmajeva”, deklasiravši ih u Pauu sa 92:56. Čudesni tinejdžer Victor Wembanyama ponovo je blistao. Ovaj 18-godišnjak ubacio je 19 poena.

Selektora “Trikolora” Vincenta Colleta obradovao je još jedan mladić. Juhann Begarin (20) ušao je s klupe i postigao 17 koševa u samo 19 minuta.

BiH je dobila 20 poena Kenana Kamenjaša, koji je isti broj koševa postigao i protiv Mađara. Potvrdio je mladi centar da postaje respektabilan faktor i na reprezentativnom planu.

Valjda će tako biti raspoložen i u posljednjem prozoru. Naravno, očekujemo da će se do tada oporaviti i neki od povrijeđenih reprezentativaca. Podsjetimo, “Zmajevi” su sada bili lišeni usluga čak sedmorice igrača.

Litvanci riješili problem

Litvanija je svoje probleme riješila u Crnoj Gori (65:56). Tokom 40 minuta bili su u minusu samo 19 sekundi. Kontrolirali je Litvanci utakmicu od početka do kraja i izgradili prednost od 14 poena.

U duelu s malim brojem koševa, bila je to ogromna prednost. Sa osam pobjeda u deset utakmica, Litvanci ne mogu pasti ispod trećeg mjesta u grupi.

Vaidas Kariniauskas i Mindaugas Kuzminskas prednjačili su sa po 13 poena.

Nikola Ivanović i Vladimir Mihailović imali su po 11 koševa za Crnu Goru, koja još uvijek drži treće mjesto, ali je pala na 6-4 uoči posljednje dvije utakmice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here