Volkswagen dosad isporučio pola miliona električnih automobila

0

U Wolfsburgu zadovoljno trljaju ruke, jer su za samo dvije godine napravili i prodali 500.000 elektropokretanih automobila iz ID. porodice.

Prvi električni Volkswageni (ID.3) kupcima su isporučeni u oktobru 2020. godine. Samo dvije godine poslije, uz znatno širenje ponude modela iz ID. porodice, u Wolfsburgu su obilježili 500.000 prodanih primjeraka automobila koje ne pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, što je znatno više od očekivanog, jer su u VW-u prema ranijim planovima računali da će im za proizvodnju i prodaju pola miliona električnih automobila trebati tri godine.

Izvanrednom prodajnom rezultatu koji je Volkswagen ostvario na globalnom nivou nisu previše smetali ni stalni problemi oko opskrbe dijelovima s kojima se posljednjih godina suočava autoindustrija, a broj prodanih električnih automobila dodatni je poticaj njemačkoj automobilskoj grupaciji da nastavi sa intenzivnom elektrifikacijom.

U Wolfsburgu kažu da potražnja za njihovim elektropokretanim modelima ne jenjava i čine sve što mogu da kupci dođu do svojih automobila uz razuman rok čekanja. Prema posljednjim izjavama, Volkswagen će od 2033. godine u Evropi proizvoditi samo električne modele, a postojeća ponuda do 2026. godine bit će proširena s deset novih ID. modela među kojima će biti i redizajnirana izdanja postojećih modela ID.3, ID.4 i ID.5.

Uz vijest da je nedavno predstavljen električni kombi ID.Buzz već naručilo skoro 13.000 kupaca, cilj Volkswagena je da bude vodeća automobilska kompanija koja u ponudi ima najveći broj različitih električnih modela od kojih najpovoljniji ne bi trebali biti skuplji od 25.000 eura. KLIX

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here