Srijeda, 21 Februara, 2024

Katolici danas obilježavaju svetkovinu „Svi sveti“

Katolici  širom svijeta, pa tako i oni u našoj zemlji, danas obilježavaju svetkovinu “Svi sveti”. Ova svetkovina se obilježava u znak sjećanja na sve one koji su ispunili svoju vjersku zadaću – bili sveti kao što je svet i sam Bog.

Svetkovina “Svi sveti” datira iz IV stoljeća, a na današnji dan se obilježava od 835. godine, kada ju je na taj dan premjestio papa Grgur IV zbog prikladnosti da se nakon završene žetve i berbe lakše osiguraju hrana i piće za mnoštvo hodočasnika koji su dolazili u Rim.

Članovi porodica i prijatelji dan poslije „Svi sveti“,  na “Dušni dan” ili “Dan mrtvih” odlaze na groblja gdje za duše pokojnih pale svijeće i donose cvijeće, prisjećajući se trenutaka provedenih s njima. Ta dva dana su vrlo slična, samo što se na dan „Svi sveti“ štuju velikani, dok se na “Dušni dan” slave svi pokojni i onih kojih se sjećamo, ali i oni kojih se ne sjećamo. Treći dan jedanaestog mjeseca je u znaku sjećanja svih franjevačkih svetaca.

Na današnji dan vjernici se prisjećaju svih svetaca u katoličkoj crkvi, ali i osoba koje su za života činile velika djela.

Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.

Paljenje svijeća je odraz mišljenja da mi živi na taj način osiguravamo svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku. Paljenje svijeća je dio pogrebnih obreda u gotovo svim religijama, a u većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise.

Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, Sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine.

Dušni dan se obilježava  2. novembra, a osim u Rimokatoličkoj obilježava se i u Engleskoj Crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama. Uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

VIJESTI

Najnovije vijesti