Srijeda, 21 Februara, 2024

Koncertom Melike Moranjkić danas u 13 sati u Bingo City Center-u u Tuzli, završava se prva faza kampanje za prevenciju raka grlića materice

U protekloj sedmici  održan je niz aktivnosti sa ciljem informisanja javnosti o važnosti prevencije raka grlića materice. Dok je u razvijenim zemljama svijeta ovaj rak stavljen pod kontrolu, u zemljama u ravoju preventivni pregledi nisu dovoljno zastupljeni. U TK svijest žena o značaju preventivnih pregleda je bolja nego u prethodnoj godini, ali je još uvijek daleko od onoga kako bi trebalo biti. Još uvijek u svijetu godišnje umire 250 000 žena. Rak grlića materice nastaje kao posljedica prisustva određenih tipova Humanog papilomavirusa (HPV) koji se prenosi seksualnim kontaktom i veoma je rasprostranjen. Većina zaraženih žena ozdravi u periodu od 6 mjeseci do 2 godine, a često i ne zanju da su inficirane, međutim, imuni sistem nekih žena ne uspijeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je povećan. Ali, da bi promjene na grliću materice izazvane ovim virusom prerasle u rak potrebno je nekoliko godina. Pregledima je moguće promjene naći u ranoj fazi i otkolniti opasnost prije nego nastane rak.

„Povodom sedmice prevencije raka grlića materice koja se obilježava u zemljama Evrope svake godine krajem januara, ove godine, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i Udruženje ginekologa i perinatologa TK i Udruženje ljekara porodične medicine u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“ od 22.01. do 28.01. organizira Akciju „Stop raku grlića maternice“. Od ove godine ovoj akciji pridružili su se i Udruženje „Koraci nade“, Merhamet Tuzla, Udruženje studenata Bohemsa i Studentski parlament Univerziteta u Tuzli. Također, ovoj akciji su se pridružili i ginekolozi Brčko distrikta, Posavske županije, Zeničko-Dobojskog (Zenica i Tešanj) i Unsko-Sanskog kantona (Bihać).  Ovo je najmasovnija i najopsežnija akcija u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj da promoviše mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice, s obzirom na to da je rak grlića maternice izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Sve planirane aktivnosti predstavljaju značajan doprinos kampanji, jer podizanje svijesti i zdravstvene kulture, razbijanje tabua, javna diskusija i dostupnost pregleda su najbolja prevencija. Na ovaj način apelujemo na žensku populaciju, na majke, kćerke, sestre, prijateljice da brinu o svom zdravlju, posjete ginekologa i urade papa test.“ , kaže prof. dr. med. sci. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i predsjednica Udruženja ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona.

Aktivnosti se odvijaju u dvije faze: prva faza je bila od 22.01. do 27.01. a druga je planirana tako da mladi educiraju mlade pod supervizijom ljekara i obzirom da je raspust u januaru biti će realizirana početkom marta, a odnosi se na učenike srednjih škola, zato što se radi o nedovoljno zdravstveno prosvijećenoj populaciji koja ulazi u svijet odraslih.

Dešavanja u sklopu ove aktivnost podrazumijevala su svakodnevne aktivnosti po određenom rasporedu od 22.01. do 27.01. koje su se ogledale u promociji prevencije raka grlića materice u svih 13 općina TK, gdje je Koordinacija ljekara ginekologa u saradnji sa Udruženjem ljekara porodične medicine organizovala u svim domovima zdravlja TK predavanja o načinima prevencije i opasnostima koje rak grlića materice donosi. Također su u svim gradovima TK na frekventnim mjestima u većim Bingo centrima bili postavljeni štandovi sa promotivnim materijalom i anonimnim anketama, gdje su studenti MF-a u okviru udruženja Medicus i Bohemsa dijelili promotivni materijal široj populaciji TK-a i radili anonimne ankete. (RTV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti