Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTINovi udar na džepove građana: Rastu cijene brašna i pekarskih proizvoda

Novi udar na džepove građana: Rastu cijene brašna i pekarskih proizvoda

S obzirom na to da u BiH nema robnih rezervi, evidentno je da će cijene biti u porastu.

Cijene brašna u Bosni i Hercegovini do kraja godine biće veće za deset posto, što će prema riječima pekara podići i cijene pekarskih proizvoda.

Naime, mlinari iz cijele BiH složni su u tome da je potrebno podići cijene brašna s obzirom na trenutnu situaciju.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da je poskupljenje očekivano i da za to postoji nekoliko razloga.

“Za poskupljenje postoji nekoliko razloga, a prvi od njih je problem s izvozom žitarica iz Ukrajine, što se odnosi na cijeli svijet i utiče na sve”, rekao je Kos.

Prema njegovim riječima, drugi veoma bitan razlog je poskupljenje energenata, kojima cijena skače iz dana u dan.

“Kao treći veoma bitan razlog ja bih naveo i slab rod, ali i kvalitet kukuruza kod nas u regiji. Ovakva situacija će automatski dio kukuruza prebaciti na stočnu hranu”, rekao je Kos, objašnjavajući da će time potražnja za pšenicom biti još veća.

Kako dodaje, sve su ovo razlozi za poskupljenje pšenice, koji će podići i cijenu brašna.

Kos navodi da trenutna situacija na berzi sa cijenom pšenice nije realna.

“Mislim da na berzu veliki uticaj ima politička situacija. Prema podacima berze, najskuplja pšenica je trenutno u Novom Sadu, a svi znamo da to nije istina i da je pšenica u Novom Sadu jeftinija za 60 eura nego u Mađarskoj”, rekao je Kos, dodajući da je trenutna cijena pšenice po toni između 380 i 420 eura.

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore u Tuzli, rekao je za “Nezavisne novine” da pšenica koju mi planiramo jesti u budućnosti ne zavisi od granica BiH.

“S obzirom na to da pšenica koju mi planiramo jesti u budućnosti ne zavisi od naših granica, odnosno ona se ne nalazi u BiH, nego u Mađarskoj i Srbiji, uvijek postoji mogućnost rasta cijena”, rekao je Selimović.

Kako je dodao, s obzirom na to da u BiH nema robnih rezervi, evidentno je da će cijene biti u porastu.

“Nemamo robne rezerve i ne možemo da utičemo na cijene koje će nama biti plasirane od drugih, odnosno na smirivanje tržišta hljeba”, rekao je Selimović.

Saša Trivić, vlasnik lanca pekara “Manja” iz Banje Luke, najavio je moguće poskupljenje pekarskih proizvoda.

“Prema našim informacijama trebalo bi doći do poskupljenja od pet posto, osim ako trenutna situacija s Ukrajinom dodatno ne podigne cijenu”, rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja poskupljenja pekarskih proizvoda nisu pokrila povećanje troškova cijena sirovina tako da je realno očekivati da dođe do minimalnog poskupljenja pekarskih proizvoda.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari