Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIState Department o BiH: Prosjačenje tretiraju kao običaj, a trgovci ljudima otkupljuju...

State Department o BiH: Prosjačenje tretiraju kao običaj, a trgovci ljudima otkupljuju kazne?!

BiH je ipak ostala na nivou 2, da smo rangirani niže SAD bi nam ukinile nehumanitarnu i netrgovinsku pomoć

Vlasti Bosne i Hercegovine ne ispunjavaju u potpunosti ni minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali čine značajne napore da se to učini. Vlasti su generalno povećali napore u ovom segmentu u odnosu na prethodni izvještajni period, s obzirom na uticaj pandemije COVID-19, na borbu protiv trgovine ljudima. Stoga je Bosna i Hercegovina ostala na nivou 2, kada govorimo o rangiranju zemalja svijeta u ovoj oblasti.

Ovo stoji u najnovijem izvještaju State Departmenta o napretku zemalja u oblasti suzbijanja trgovine ljudima, kojeg je predstavio američki državni sekretar Antony Blinken.

Inače, na nivou 3 američke liste su zemlje koje ulažu najmanje u zaustavljanje trgovine ljudima. U proteklim godinama BiH je upozoravana da bi to za posljedicu imalo potpuno ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD-a Bosni i Hercegovini.

U izvještaju State Departmenta se navodi BiH da su tužilaštva na nivou države, entiteta i Distrikta Brčko uložili napore u procesuiranje osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima. Također i sudovi su izricali više presuda sa značajnim zatvorskim kaznama, a Državno tužilaštvo je formiralo specijalizovano odeljenje sa tri tužioca.

Nadalje, ističe se, vlasti su po prvi put ažurirali standard rada i procedure za identifikaciju žrtava i identifikovane žrtve. Federacija, RS, BD i svih 10 kantona usvojili su svoje akcione planove, a dva kantona su odobrili i isplatili honorare za svakog člana koordinacionih timova.

– Međutim, vlast nije uspjela postići ni minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti. Identifikovano je manje žrtava, a organima za sprovođenje zakona i dalje nedostaju kapaciteti, resursi i tehničko znanje, što je ometalo njihovu sposobnost da efikasno provode i istrage i krivično gonjenje. Ne istražuju se slučajevi potencijalnog prisilnog prosjačenja djece i prisilnog rada koji uključuju Rome, već ih opravdavaju kao tradicionalne kulturne prakse i običaje, čak i kada su roditelji bili uključeni u njihovu eksploataciju. Nedostojali su proaktivi napori u identifikaciji, što je rezultiralo kažnjavanjem za nezakonite radnje – kaže se u izvještaju.

State Department BiH preporučuje da omogući energične istrage, krivično gonjenje, presude trgovcima ljudima, odnosno njihovo adekvatno kažnjavanja. Također, preporučuje se da se izdvoje značajna sredstva za skloništa za žrtve koje vode nevladine organizacije i koje pružaju pravnu pomoć.

State Department nalaže i da se provede zakon koji oslobađa žrtve od kazni za nezakonite radnje na koje ih trgovci ljudima primoravaju, posebno žrtve trgovine ljudima, prisilnog prosjačenja i prisilni kriminal. To prije svega što su se u BiH kažnjavale i žrtve koje su primorane od počinilaca da čine krivična djela. Od BiH se traži i institucionalizira i implementira procedure skrininga za neregularne tokove migranata, da obuči sudije da razumiju ozbiljnost trgovine ljudima prilikom izricanja kazni i senzibilizira tužioce i sudije itd.

Kao kritika se navodi to da su sudski postupci trajali mnogo godina, a prethodnim godinama, sudije su često izricale niže kazne za trgovce ljudima, navodeći, za State Department, nerazumne „olakšavajuće okolnosti. Također, ističe se i da su se pojedini trgovci ljudia spasili od zatvora tako što su platili svoje kazne i to 100 KM po danu.

FOKUS.BA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari