Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Svijet se danas oprašta od Muhammada Alija!

muhamed ali

U rodnom mjestu Muhameda Alija, Luivilu (Louisville), u američkoj saveznoj državi Kentaki, sve je spremno za današnju veliku pučku molitvu koja će biti održana u Hali slobode, u areni koja prima između 15.000 i 18.000 ljudi.

Osim najavljenog obraćanja bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton), šefa turske države Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i jordanskog kralja Abdulaha, posljednjem ispraćaju pridružit će se mnoga slavna imena američkog sporta i javnog života.

Emotivan govor 

Ali odlazi sa scene, a od njega će se oprostiti milioni Amerikanaca, jer će i mnoge TV kuće barem djelimično prenositi ispraćaj. Dženazi neće prisustvovati predsjednik Obama, koji je u međuvremenu snažno i emotivno govorio o istinskoj američkoj legendi – olimpijskom i svjetskom šampionu Aliju.

No, zato bi današnjem multikonfesionalnom memorijalu mogao prisustvovati kontroverzni republikanski kandidat za predsjednika Donald Tramp (Trump).

Iako će u američkoj historiji ostati upamćen kao političar koji je, protiv Ustava SAD i suprotno američkim vrijednostima (jednakopravnosti za sve, čega je Muhamed Ali bio i ostao simbol), pozvao na zabranu ulaska muslimana u Ameriku, Tramp je, ipak, izrazio želju da prisustvuje Alijevoj dženazi. To je opravdao njihovim “dugogodišnjim prijateljstvom”. Za sada se niko od organizatora dženaze tome nije usprotivio.

To bi bilo protiv onoga u šta je Muhamed Ali vjerovao, ističući toleranciju na prvo mjesto, kao i islamski princip inkluzivnosti (prihvatanja svih koji to žele), rekli su iz organizacionog odbora za pripremu dženaze ovog istinskog globalnog velikana, koji je tako ponosno isticao svoje islamsko vjerovanje.

Posljednja želja 

Ali je umro u prošli petak, u 74. godini, od respiratorne infekcije, a nakon duge borbe s Parkinsonovom bolešću, priopćili su u bolnici u Feniksu u Arizoni, gradu u kojem je svjetski prvak živio. Upravo zbog dugogodišnje bolesti i činjenice da je bio jedan od najpopularnijih Amerikanaca, njegova dženaza planirana je brižljivo, pa se shodno njegovoj želji ukop organizira upravo ovdje, u njegovom rodnom gradu Luivilu, uz sve islamske obrede.

– Sve što radimo blagoslovljeno je od Muhameda Alija, onako kako je on to tražio – rekao je portparol njegove porodice Bob Gunel (Gunnell), prenijele su lokalne novine.

Njegov sprovod, rečeno je, bit će podsjećanje na Alijev život i ono što ostavlja iza sebe.

Hodže, svećenici, rabini…

Osim odabranih imama koji će učiti prigodne citate iz Kur'ana, na Alijevoj dženazi, na vidnom mjestu, bit će sa svojim molitvama prisutni kršćanski svećenici svih denominacija, kao i rabini, a bio je pozvan i budistički lider Dalaj-lama.

Odbio ići u rat

Prema onome što je svjetski šampion unaprijed odredio, na Alijevom posljednjem ispraćaju bit će reafirmirano ono u šta je kao čovjek vjerovao. Bit će to potvrda istinskog duha i vrijednost Amerike za koju se on nije borio samo u bokserskom ringu nego i u političkoj areni.

Otišao je ne samo kao šampion nego i kao disident, poznat i po tome da je odbio biti regrutiran za rat u Vijetnamu, koji je, kao i mnogi Amerikanci, smatrao nepravednim. Zbog toga je 1967. kažnjen petogodišnjom zatvorskom kaznom, ali je Vrhovni sud SAD 1971. ukinuo tu presudu.

Dnevni avaz

VIJESTI

Najnovije vijesti