Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETEksterne mature u TK - zbog čega su bitne i šta se...

Eksterne mature u TK – zbog čega su bitne i šta se njima postiže?

Polaganje eksterne mature  u Tuzlanskom kantonu odvija se u kontinuitetu već dugi niz godina u srednjim školama, a posljednjih 5 godina i u osnovnim školama. Cilj polaganja mature je provjera znanja učenika pod jednakim uslovima i na isti način, ali i provjera kvaliteta obrazovnog procesa u Tuzlanskom kantonu. Kroz eksternu maturu učenici imaju priliku da pokažu rezultate svog rada i stečeno znanje tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona već 17 godina provodi eksterne mature, a posljednjih pet godina obuhvaćene su i sve osnovne i srednje škole u ovom kantonu.  Eksterne mature su nešto što se provodi kako u zemljama okruženja tako i u Evropskoj uniji, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, može se reći da Tuzlanski kanton prednjači, kazali su iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

„Cilj mature je prije svega eksterno evaluiranje znanja koje naši učenici postižu u našem obrazovnom sistemu i suština je da utvrdimo gdje su naši nedostaci kako bismo mogli unaprijediti naše obrazovne programe“, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona

Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović (SDA) ističe kako je važno naglasiti da se matura za osnovne škole djelimično vrednuje prilikom upisa u srednju školu, ali i da se eksterna matura vrednuje prilikom upisa na fakultet.

A kako je jedan od ciljeva eksterne mature i utvrđivanje kvaliteta nastavnog plana i programa, rezultati tih matura doveli su do činjenice da je neophodno izvršiti izmjene tih nastavnih planova i programa, te ih prilagoditi potrebama učenika.

„Eksterna matura dovela je do spoznaje da u srednjim tehničkim školama moramo mijenjati nastavni plan i program kako bismo ga ujednačili“, dodao je Omerović.

Čiča naglašava kako su upravo zbog toga prije dvije godine pokrenuli reformu nastavnih planova i programa za srednje škole: “Implementirat ćemo razultate eksterne maturete i napraviti sigurno kvalitetnije nastavne programe za  naše srednje škole.

Održavanje eksternih matura u Tuzlanskom kantonu planirano je za kraj maja i početak juna, a nastavni kadar će već početkom drugog polugodišta početi učenike pripremati za ovaj ispit za koji naši sagovornici ističu da je kruna obrazovanja.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari