Nedjelja, 21 Aprila, 2024

EU i AstraZeneca na pragu prevazilaženja sukoba

Evropska unija (EU) i britanski proizvođač vakcina AstraZeneca obećale su da će raditi na prevazilaženju međusobnih sukoba oko smanjenja isporuke ugovorenih doza.

Ovo obećanje je uslijedilo nakon sastanka za kojeg su obje strane istakle da je bio konstruktivan.

Naime, AstraZeneca je ranije izjavila da bi mogla isporučiti samo dio doza EU koje je obećala za period od januara do marta, ukazujući na probleme u proizvodnji u evropskim pogonima.

Međutim, EU je naglasila da ova kompanija mora ispoštovati svoje obaveze i isporučiti vakcine preusmjeravanjem zaliha iz Velike Britanije.

Ugovor između EU i AstraZenece sadrži klauzulu o povjerljivosti, međutim, EU je zatražila da kompanija ipak objavi detalje.

Izvještaji ukazuju na to da je EU prošle sedmice dobila 60 posto manje doza vakcina nego je obećano, što je zapravo oko 50 miliona.

EU, koja je inače kritikovana zbog sporog odobravanja vakcinisanja, suočava se sa zakašnjelim isporukama Pfizerovih vakcina.

U međuvremenu, britanski premijer Boris Johnson je kazao da je “siguran u postojanje zaliha t da će se nastaviti sa ubrzanom vakcinacijom.

“Trenutno sam zadovoljan što neke evropske zemlje u veoma rekordnom roku uvode vakcine”, dodao je.

Nakon jučerašnjeg sastanka EU i AstraZenece, sekretarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides je izrazila žaljenje zbog kontinuirane nejasnoće u rasporedu isporuka.

“Radit ćemo s kompanijom na pronalaženju rješenja i brzoj isprouci vakcina za građane EU”, napiala je na Twitteru.

Glasnogovornik AstraZenece je kazao da se kompanija obavezala na još bližu saradnju i koordinaciju kako bi zajednički zacrtali put isporuke doza tokom narednih mjeseci.

Kyriakides je naglasila prije razgovora da su britanske fabrike, koje nisu imale problema s proizvodnjom, bile dio dogovora sa AstraZenecom te da su doze morale biti isporučene.

“Svih 27 članica EU-a je saglasno da AstraZeneca mora ispuniti svoje obaveze iz sporazuma”, naglasila je.

Odbacila je argumente koje je u intervjuu jučer dao predsjednik uprave AstraZenece Pascal Soriot, da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će kompanija dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obaveze, ali da je to ne obavezuje na tačno određene vremenske rokove za isporuke vakcina.

“Takav stav nije korektan ni prihvatljiv. Mi smo unaprijed platili kako bismo osigurali da kompanija preuzme obavezu da proizvede određenu količinu doza vakcina i prije odobrenja za upotrebu. Odbacujem logiku ‘ko prvi dođe, njegovo je’, to može funkcionisati u mesari u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovori”, istakla je Kyriakides.

Konkretni zaključci sastanka nisu poznati, ali izgleda da je ipak došlo do smirivanja strasti, ako je suditi po objavama na Twitteru.
“Konstruktivan ton u našoj razmjeni stavova s CEO-om AstraZenece Pascalom Soriotom na našem Odboru za vakcine o dostavi nakon njihovog odobrenja. EU ostaje čvrsta. Vakcine se trebaju dostaviti, ugovor se treba poštivati”, napisala je Kyriakides.

Prema izvorima iz EK, AstraZeneci je odobren iznos od 336 miliona eura, od čega je već dobar dio isplaćen.

Kyriakides je rekla da se ta kompanija ugovorom obavezala da će vakcine isporučiti iz svoja četiri proizvodna pogona, dva u Velikoj Britaniji i dva u EU.

“U ugovoru nema odredbe o prioritetu i nema hijerarhije”, poručila je.

Direktor AstraZenece Pascal Soriot je pozvao evropske vlade da ne budu razdražljive te naglasio da njegov tim danonoćno radi na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom vakcina, koje naziva “dječjim bolestima”, piše BBC.

Rekao je da proizvodnja “u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje žele biti”, a djelimično je odgovornost prebacio i na EU zbog “kasnog potpisivanja ugovora”.

Probleme u “povećanju” proizvodnje vakcina imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji.

“Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće poteškoće. Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Velikoj Britaniji, ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU o vakcinama. Dakle, s Velikom Britanijom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme”, rekao je Soriot.

VIJESTI

Najnovije vijesti