Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIHoće li doći do povećanja minimalne plate na 1000 KM?

Hoće li doći do povećanja minimalne plate na 1000 KM?

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine kažu da neće odustati od povećanja minimalne plate u FBiH koja je sada 543 KM. Traže da najniža plata iznosi 1000 KM, a smatraju da ne postoje nikakve zakonske ili bilo koje druge prepreke za donošenje Zakona o minimalnoj plati. S druge strane, oštro se protive predloženom Zakonu o minimalnim primanjima.

Inflacija koja je zahvatila i BiH, svakodnevna poskupljenja te sve lošiji ekonomski i finansijski položaj radnika, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH, najbolji su pokazatelj neophodnosti usvajanja Zakona o minimalnoj plati. Napominju i da svako stavljanje upitnika iznad Zakona o minimalnoj plati predstavlja pokušaj unošenja smutnje i želju da se odgodi zakonsko regulisanje minimalne plate u Federaciji BiH koja bi iznosila 1000 KM. Pometnjom smatraju i predlaganje Zakona o minimalnim primanjima, o kojem se, navodno, pregovara.

  • Zakon o minimalnim primanjima podrazumijeva da će radnik imati sva ukupna primanja u visini od 650 KM. Dakle, neće moći dobiti niti jednog jedinog feninga više od tog iznosa – kaže Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH.

Pojednostavljeno, nema toplog obroka, nema naknade za prijevoz, nema regresa, kaže za RTV TK Fahrudin Šahović, predsjednik SSS TK. Zbog toga Sindikat zahtjeva da se podrži Zakon o minimalnoj plati od 1000 KM, te da se Parlament konačno izjasni o tekstu predloženog zakona koji je 9 političkih partija svojim potpisim krajem prošle godine već podržalo.

  • Minimalna plata od 1000 KM, sa svim ostalim dodacima u skladu sa zakonom. Znači, minuli rad, rad na državni praznik, noćni rad, te sva ona primanja koje radnik ima u skladu sa Zakonom mimo toga, a to je topli obrok, pravo na regres i ostale pomoći koje su regulisane u skaldu sa Zakonom – dodaje Šahović.

Predsjednik Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić, kaže da poslodavci sa nestrpljenjem čekaju usvajanje Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na doprinose, jer bez njih je svako povećanje plata opterećenje za privredu.

  • Potencijalna opasnost bi bila kada bi, bez smanjenja poreza i doprinosa, minimalna plata bila 1000 KM. To bi doprinijelo da jedan dio radnih mjesta bude ugašen. Generalno, ako hoćemo nešto da se radi na tom polju da se podiže granica, jedina opcija bi bila da se smanje porezi i doprinosi u FBiH – smatra Karić.

Podsjećamo, Vlada FBiH je početkom ove godine donijela odluku da se najniža plata tokom 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM. To radnicima u realnom sektoru i dalje nije dovoljno, a tema povećanja minimalne plate na 1.000 KM i dalje ostaje otvorena.

IZVOR: RTVTK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari