Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Lijekovi koji onkološkim pacijentima znače život sve teže dostupni

Naredna priča govori o borbi za život. Lijekovi koji onkološkim pacijentima znače život – sve su teže dostupni. Do njih, u posljednje vrijeme, mogu doći ako imaju nekoliko stotina maraka, a potrebni su im redovno – nekome svaki mjesec, a nekome i sedmično. Problem nedostatka citostatika se ponavlja. Oni kojima je lijek potreban nemaju mnogo vremena, a neki ga nikad i ne dočekaju. Zašto se pacijenti konstantno suočavaju sa nedostatkom lijekova koji život znače?

Dvije operacije raka dojke, stalne terapije i česta neizvjesnost – hoće li moći dobiti terapiju, priča nam Azra Babajić o svom iskustvu koje traje već deset godina.

“Kad sam se prvi put operisala morala sam da pijem hormonsku terapiju svaki dan koja se ne smije prekidati. Jedno vrijeme je došlo nema ni te terapije. Kad dođe da nema sve se smije prekinuti, jer mi smo svakako kao nekakva kolateralna šteta. Tada sam napravila pauzu 15 dana, nije bilo puno, a to je taj pametni lijek kako ga zovu. Njih sad ima, ali ovi što su malo jači, za te malo teže, njih nema. Te žene leže u kući i čekaju milost i nemilost da neko to nabavi.”

Jedan od lijekova kojeg trenutno nema je TAXOL. Moguće ga je kupiti privatno, a cijena mu je oko 500 maraka. Ako imaju sreće, pacijenti lijek mogu kupiti u rijetkim apotekama, u suprotnom ga nabavljaju izvan BiH.

ENIDA GLUŠAC, predsjednica Udruženja “Renesansa”

“Iz našeg udruženja se desilo da su pacijentice otišle na terapiju i vraćene su jer nema lijeka. Pokušale su da se snađu privatnim putevima, naručivale su same lijekove u privatnim apotekama, međutim ti lijekovi su jako skupi. Neki od tih lijekova koštaju po 483 marke, a koriste se na sedmičnom nivou.”

Sa Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu potvrđeno je da bilježe nedostatak pet citostatika, usljed čega privremeno nisu u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima.

“Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, koji nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima”, rekli su iz KCUS-a.

Kako navode iz Kliničkog centra, nabavka i plaćanje ovih skupih i rijetkih lijekova je u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Iz federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja kažu da redovno nabavljaju i isporučuju lijekove prema zdravstvenim ustanovama. Zavod omogućava refundiranje kupljenog lijeka, uz priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu kliničkih apoteka da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o listi lijekova federalnog Fonda solidarnosti.

“Trenutno postoji prekid u snabdjevenosti citostaticima za lijekove koji su u proceduri uvoza ili su na kontroli serije, što se nadamo da će biti otklonjeno u narednim danima”, kažu iz ZZORFBIH.

AZRA BABAJIĆ

“Mi ne smijemo odustati, to znači da odustajemo od samih sebe. Na svaki mogući način ćemo se boriti, i sada ćemo se boriti. Ako se nešto ne uradi vjerovatno ćemo izaći na ulicu.”

One kojima je lijek potreban zanima jedino da lijeka ima redovno i dovoljno, jer svaki dan bez lijeka njima je dan manje, a nemaju svi novca da ga kupe, pa refundiraju troškove.

IZVOR:BHRT

VIJESTI

Najnovije vijesti