Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Reakcije na odluku Kristijana Šmita i danas podijeljene

Odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH i danas izaziva različite reakcije. I dalje je jedni podržavaju, a drugi osuđuju.

Bećirović podržao odluku Kristijana Šmita

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović podržao je odluku visokog predstavnika.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. A slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ukoliko je izborni integritet doveden u pitanje.

“Odluke visokog predstavnika u BiH rezultat su njegovih ovlaštenja proizašlih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Christian Schmidt, kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ima ovlasti da intervenira u političkim procesima u BiH kako bi osigurao provedbu Dejtonskog sporazuma. U Dejtonskom sporazumu je, između ostalog, navedeno da se demokratskim organima vlasti i pravičnim procedurama najbolje stvaraju miroljubivi odnosi unutar pluralističkog društva”, navodi Bećirović.

Čović: HNS poziva OHR i članice PIK-a da preispitaju odluku 

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik su za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH potpuno nepotrebne i neprihvatljive, izjavio je za Fenu predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Ističe da ove, ničim izazvane reakcije OHR-a, dolaze samo par dana nakon pozitivnih izvješća iz EU prema BiH, gdje su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Ova odluka, dodaje, potpuno to negira.

“Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem europskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za intregracijske perspektive i europsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njezine posljedice”, naglašava Čović.

Amidžić: Šmit napravio ozbiljan problem 

Generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić rekao je da je Kristijan Šmit, nametanjem odluke o izmjenama Izbornog zakona, napravio ozbiljan problem BiH i da bi trebalo da odgovara za to.

“Šmit ili apsolutno ne poznaje situaciju u BiH ili je talentovan da od mirne situacije napravi politički uragan, kao što je to juče učinio”, rekao je Amidžić.

On je naglasio da niko u Republici Srpskoj nema ništa protiv tehničkih izmjena Izbornog zakona, ali ima protiv nametanja odluka i “nelegitimnog neizabranog stranca Šmita”.

Amidžić je istakao da je u pitanju provokacija i nastojanje pojedinaca iz Sarajeva da stvari u BiH vrate unazad.

Misija OSCE-a: Šmitove odluke predstavljaju krajnju mjeru

Odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH predstavljaju krajnju mjeru, ocijenila je Misija OSCE-a u BiH u odgovoru na upit Fene za komentar.

“Unatoč godinama pregovora i brojim rundama diskusija, uključujući i one koje je organizirala naša Misija, vlasti u BiH nažalost do sada nisu uspjele donijeti prijeko potrebne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje su neophodne u cilju primjene preporuka ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije za unapređenje integriteta izbora”, navodi se u odgovoru.

Iz Misije OSCE-a poručuju da izabrani političari imaju obavezu da odgovore na jasne želje svojih birača. Ovo uključuje izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućile izborne prevare i korupcija kao početni, ali suštinski korak u vraćanju povjerenja građanki i građana u izborni proces i, šire, u institucije vlasti.

“Odluke visokog predstavnika o nametanju zakona predstavljaju krajnju mjeru. Svaki političar koji tvrdi da želi da smanji intervencije međunarodne zajednice mora početi od toga da bude odgovoran prema građankama i građanima ove zemlje. To znači djelovati odgovorno i osigurati održiva rješenja, zasnovana na konsenzusu i usklađena sa međunarodnim standardima u cilju poboljšanja života svih u BiH”, poručuju iz OSCE-a.

BHRT

VIJESTI

Najnovije vijesti