Subota, 25 Maja, 2024

Brčko relaksira mjere: Otvaraju se ugostiteljski objekti, a učenici se vraćaju u škole

Zbog blagog poboljšanja epidemiološke situacije Krizni štab Brčko distrikta opredijelio se za ublažavanje mjera. Od ponedjeljka se otvaraju ugostiteljski objekti, funkcionisat će javni prijevoz, učenici se vraćaju u škole, ali policijski sat ostaje na snazi.Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta danas je održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da se postojeće mjere u cilju suzbijanja širenja infekcije koronavirusom blago relaksiraju.

Krizni štab je konstatovao da je trenutna epidemiološka situacija loša, ali da je blago poboljšanje, u vidu manjeg broja novozaraženih i hospitaliziranih, primjetno u protekle dvije sedmice, koliko su na snazi bile restriktivne mjere koje su podrazumijevale zabranu rada ugostiteljskih objekata, škola, fitness centara, teretana…

“S tim u vezi, analizirajući situaciju, Krizni štab se odlučio da zadrži određene mjere, a neke su ukinute i izmjene naredbi na snagu stupaju u ponedjeljak, 7. decembra ove godine. Shodno tome, policijski sat ostaje i dalje u periodu od 22 sata uvečer do 5 sati ujutro. Osnovno i srednje obrazovanje počinje sa nastavom u školama u ponedjeljak, 7. decembra, s tim što je potrebno izvršiti redukciju đaka, na način da se veći razredi iznad 15 učenika razdijele na dva dijela”, kazao je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.

Od ponedjeljka, kada stupa na snagu nova naredba, počet će i rad ugostiteljskih objekata s ograničenim radnim vremenom do 19 sati.

“Isto tako sve one djelatnosti koje su narednom bile suspendovane moći će raditi do 19 sati i to se odnosi na sportske kladionce, kockarnice, fitness centre, teretane i škole sporta. Također, javni prijevoz će se moći obavljati do 19 sati”, precizirao je Pezerović.

U Brčko distriktu sve ostale mjere ostaju na snazi, a vrijedi kazati da je u ovom dijelu BiH u protekla 24 sata infekcija koronavirusom potvrđena kod još 35 osoba. Preminula je jedna pacijentica starije životne dobi, a trenutno je aktivno 1.005 slučajeva zaraze.

(Klix)

VIJESTI

Najnovije vijesti