Nedjelja, 14 Aprila, 2024

CIK BiH / Ako ne bude para, odgađamo izbore u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da je “sasvim sigurno da su finansijska sredstva za održavanje izbora u Doboju i Srebrenici obezbijeđena”, te njegovog poziva CIK-u BiH da o tome zvanično zatraži potvrdu od Ministarstva finansija i trezora BiH, kao i da “prestane sa stvaranjem osjećaja neizvjesnosti kod građana ovih lokalnih zajednica”.

CIK BiH podsjeća da je 2. februara ove godine donio Odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica i Odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu Grada Doboja, koji će biti održani u nedelju, 21. februara ove godine.

Lokalne zajednice, tj. Grad Doboj i Općina Srebrenica su obavijestile Centralnu izbornu komisiju BiH da su obezbijedile neophodna finansijska sredstva, koja su dužna obezbijediti u skladu sa odredbama člana 1.2a stav (3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, i u tom dijelu je predsjedavajući Vijeća ministara BiH ispravno obavijestio javnost u Bosni i Hercegovini.

“S druge strane, za pripremu održavanja ponovnih izbora hitno su potrebna finansijska sredstva u iznosu od 140.000,00 KM, koja se obezbjeđuju iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla na vrijeme da realizirala aktivnosti iz svoje nadležnosti. Prijedlog Odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Centralnoj izbornoj komisiji BiH, sa obrazloženjem, kao i propisana popratna dokumentacija, dostavljeni su Ministarstvu finansija i trezora BiH 28. januara ove godine i urgencija 2. februara ove godine.

Ministarstvo finansija i trezora BiH se još nije očitovalo po navedenim aktima Centralne izborne komisije BiH”, ističe se u saopćenju.

Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH je, kako se dodaje, 29. januara ove godine dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH mišljenje da s obzirom na to da nije dostavljen Izvještaj o provednim konsultacijama u skladu sa članom 7. Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa, upućuje se Centralna izborna komisija BiH da se, ukoliko ocijeni da se radi o propisu čije je donošenje hitno, pozove na odredbe člana 24. stav (1) tačka a) pomenutih Pravila za konsultacije. S tim u vezi Centralna izborna komisija BiH je ocjenila da se radi o propisu čije je donošenje hitno i da su ispunjeni uslovi u skladu sa članom 24. stav (1) tačka a) navedenih Pravila, te u skladu sa stavom (2) istog člana predložila Vijeću ministara BiH oslobađanje od obaveze provođenja konsultacija.

O tome je Centralna izborna komisija BiH danas obavijestila predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH čime je još jednom urgirano da Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavi mišljenje i potpisan primjerak Obrasca 2.a o fiskalnoj procjeni uticaja od strane ministra finansija i trezora, kako bi Vijeće ministara BiH moglo usvojiti predloženu odluku o odobrenju sredstava iz tekuće rezerve. O navedenom, Centralna izborna komisija BiH je obavjestila i Delegaciju EU u BiH, Ured Visokog predstavnika (OHR), Misiju OSCE u BiH i Vijeće za provedbu mira u BiH.

“S tim u vezi ističemo da je neophodno da finansijska sredstva iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH budu doznačena Centralnoj izbornoj komisiji BiH najkasnije do utorka, 9. februara ove godine, inače će Centralna izborna komisija BiH biti prisiljena odgoditi održavanje izbora i odluku o datumu donijeti tek kada se osiguraju potrebna sredstva”, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.

VIJESTI

Najnovije vijesti