Srijeda, 24 Jula, 2024

Gradonačelnik Srebrenika: Prešli smo trasu koja je u julu 1995. godine nekima bila trasa nade i spasa, dok je drugima nažalost postala mjesto stradanja

Kako smo već pisali, gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić pridružio se ovogodišnjem Maršu mira u čijoj koloni su i članovi PD “Majevica” Srebrenik, a koji će danas prisustvovati dženazi i ukopu četrnaest žrtava genocida u Srebrenici.

  • – “Jučer sam učestvovao na trećoj etapi Marša mira – Srebrenica 2024. Zajedno sa prijateljima iz Srebrenika, planinarima, privrednicima, službenicima iz uprave, penzionisanim policajcima, mnogobrojnim našim sugrađanima prešli smo trasu koja je u julu 1995. godine nekima bila trasa nade i spasa, dok je drugima nažalost postala mjesto stradanja.

Ovaj emotivni hod omogućio nam je da se prisjetimo tragičnih događaja i odamo počast svim žrtvama genocida u Srebrenici.

Potreban je poseban duh i snaga da bi se prošlo kroz vrleti oko Srebrenice. Hodajući tim putem, osjećali smo prostor i pokušavali zamisliti kroz šta su sve prolazili Bošnjaci Podrinja u ljeto 1995. godine. Bilo je to iskustvo koje nas je duboko dirnulo i još jednom podsjetilo na važnost sjećanja i poštovanja prema žrtvama.

Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomagali učesnicima Marša mira. Posebno bih želio istaknuti volontere Crvenog križa, službe hitne pomoći, razna udruženja i pojedince koji su nesebično dali svoj doprinos. Njihova podrška omogućila nam je da ovaj hod prođemo sigurnije i s većim osjećajem zajedništva.

Ovaj marš nije samo sjećanje na prošlost, već i podsjetnik na važnost mira i tolerancije u našoj sadašnjosti i budućnosti. Nadam se da ćemo svi zajedno nastaviti raditi na izgradnji bolje budućnosti za sve nas.

Nikad ne zaboravimo genocid u Srebrenici”, poručio je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Napominjemo da su svi učesnici Marša mira iz Srebrenika sretno stigli na odredište i da nije bilo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI