Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETJe li odluka CZRS-a još jedan pokušaj rušenja države?

Je li odluka CZRS-a još jedan pokušaj rušenja države?

Podijeljenost politike na svim nivoima – od državnog preko entitetskoga i sve preko koga drugog nego – građana. Oni bi jedini mogli ispaštati nakon što se Uprava Civilne zaštite RS-a iznenada odlučila na prekid saradnje s državnim Ministarstvom sigurnosti. Sve zbog, navode, nekorektnog miješanja u unutarnja pitanja Uprave. Šta to konkretno znači, ostalo je nejasno.

Općina Šamac se još uvijek nije oporavila od poplava iz 2014. godine. Obnovljeno je tek onoliko koliko je bilo moguće isfinanisrati zahvaljujući pomoći države. Bez toga, teško da bi mogli.

“Bojim se da je ova zemlja počela da funkcioniše po principu svih odluka koje se donose na 60 ili 90 dana. Život ne može da se odvija po 60 i 90 dana, živjeti se mora. Ja sam potpuno svjestan određenih situacija da se Minstarstvo sigurnosti BiH često miješalo u rad CZ RS-a, ali sam siguran da se problemi mogu i moraju riješiti kroz dijalog”, kaže Đorđe Milićević, načelnik Općine Šamac (Savez za promjene).

Upravo zbog miješanja u rad, a bez dodatnog objašnjenja šta to tačno znači, 17. marta potpisana je odluka o prekidu saradnje CZ RS-a s Ministarstvom sigurnosti BiH u narednih 90 dana. Potpisao je v. d. direktora Milan Novitović.

“U najboljem interesu zaštite integriteta Republičke uprave civilne zaštite i integriteta i dostojanstva pripadnika ove uprave, Republička uprava civilne zaštite RS-a i njeni predstavnici neće učestvovati u daljim aktivnostima, programima i vježbama, koje su započete u koordinaciji s Ministarstvom bezbjednosti BiH”, naveo je Novitović.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH tek saopćenje. Unatoč našem insistiranju za izjavu. Kažu, ne mogu komentirati špekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili drugi razlozi. No, kakvi god da su razlozi, nisu opravdani da bi u pitanje dovodili građane.

Na prvoj liniji borbe s poplavama i svim drugim nepogodama inače nisu rukovodioci institucija ili predstavnici vlasti, već pripadnici vatrogasnih i gorskih službi spašavanja, pa i Civilne zaštite. O njima se malo govori osim kada rizikuju živote, a tada im se obično obećava pomoć. Podsjetit ćemo da je tako upravo Vatrogasni savez RS-a, kojim upravlja Novitovićeva Civilna zaštita, obećavao pomoć vatrogascima iz Ljubinja.

“Mislim da bi najbolja solucija bila za sve vatrogasne jedinice u BiH da ta saradnja bude na jednom nivou i da se izabace politike iz te saradnje”, kaže Miodrag Ilić, šef Vatrogasne jedinice Ljubinje.

U međuvremenu, ovakvi potezi dovode vjerovatno i u pitanje realizaciju projekata poput onih iz Mehanizama civilne zaštite koji finansira EU, a provode entitetske civilne zaštite. U fokus ponovo vraćaju i razjednjenost sistema i pitanje je li ovo još jedan način pokušaja rušenja države.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari