Četvrtak, 8 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETMirni mimohod majki Srebrenice u Tuzli: Iščekuju vijesti o identifikacijama nedužno ubijenih

Mirni mimohod majki Srebrenice u Tuzli: Iščekuju vijesti o identifikacijama nedužno ubijenih

Mjesec prije obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, majke i žene Podrinja su u Tuzli na Trgu slobode održale tradicionalni mirni mimohod koji je okončan učenjem Fatihe za sve nevine žrtve, javlja Anadolu Agency.

Neposredno prije dolaska u Tuzlu, zbog pogrošane epidemiološke situacije, postojala je mogućnost da se okupljanje otkaže. Ipak, majke i žene Podrinja izašle su na Trg slobode u Tuzli kako bi domaću i svjetsku javnost podsjetile da 25 godina nakon počinjenog genocida još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najmilijih. “Najviše nas boli spor proces ekshumacija i identifikacija. Imamo jednu obilježenu grobnicu, ali proces ekshumacije nije počeo. Ja sam prošle godine u Potočarima ukopala samo šaku svog brata i znam koliko mi to mnogo znači. Zbog toga porodice čekaju, nadaju se vijestima o identifikaciji svojih najbližih”, kaže Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“.

mimohod zene srebrenice2020 10
Tuzla, BiH – 11. juni 2020:Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“ ( Ahmed Besic – Anadolu Agency )

Organizacioni odbor za obilježavanje genocida u Srebrenicu je donio odluku da će komemoracija biti održana 11. jula u Potočarima, ali da će se poštovati mjere Kriznog štaba. “Ne znamo koliko će se porodica odlučiti za klanjanje dženaze svojim bližnjima. Bilo je 14 potpisa, pa 13, a sada čujem da ima 9. Do 11. jula neće biti poznat tačan broj porodica koje će potpisati dokumentaciju za ukop”, kaže Nura Begović. Majki i žena Srebrenice je sve manje. Od prošlog 11. u mjesecu umrla je Hatidža Hren. Prema riječima majki koje njeguju tradiciju okupljanja 11. u mjesecu, mnoge od njih su narušenog zdravstvenog stanja, ali sve dok hodaju zemljom dolazit će na mirna okupljanja i čekati da se njihovi najbliži identifikuju i dostojanstveno ukopaju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari