Utorak, 28 Maja, 2024

Modul Memorije: U Potočarima višesatni umjetnički program “Sjećanje za 8372”

Na 25. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, J.U. MES, u okviru svog programa Modul Memorije, u Potočarima organizuje višesatni umjetnički program pod nazivom “Sjećanje za 8372”.

Ovaj događaj je dijelom višednevnogumjetničkog programa koji je organizovan u Potočarima i Sarajevu, a u kojem učestvuju svjetski priznati bh. umjetnici i umjetnice.

Program “Sjećanje za 8372” će biti multimedijalnog karaktera i sadržavat će različite muzičko scenske performance, koji će početi u 9 sati ujutro i trajati sve do iza 17 sati. Učesnici i učesnice ovog programa su:

  • Sarajevski ratni teatar SARTR, sa performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja”. Performans izvode glumci i glumice Sarajevskog ratnog teatra Selma Alispahić, Adnan Kreso, Jasenko Pašić, Davor Sabo i Maja Salkić.
  • Glumica Dženita Imamović – Omerović i glumac Aldin Omerović koji će, uz muzičku pratnju Tarika Kamarića na gitari, izvesti “Srebrenički inferno”, pisca Džemaludina Latića.
  • Bosanskohercegovačka čelistkinja Belma Alić će na violončelu izvesti solo kompozitora: J.S. Bacha, A. Schiava, G. Ligeta, te B. Brittena. Dok bude trajao muzički dio programa, na zidu hale bit će prikazana digitalna izložba “Potočarske sjene”, fotografa Velije Hasanbegovića.
  • Posljednji dio programa izvest će mladi sarajevski i tuzlanski glumci i glumice Irfan Ribić, Maja Salkić, Harun Ćehović, Hana Zrno, Armin Filipović i Borislav Matović. Oni će u drugom dijelu programa pročitati poeziju napisanu o Srebrenici.

Nakon poezije, glumci i glumice će pročitati dijelove iz tri svjedočanstva preživjelih Srebreničana i Srebreničanki, ulomke iz knjige “Razglednica iz groba”, autora Emira Suljagića, te izvesti fragmente iz dvije drame; “Priviđenje iz srebrenog vijeka”, autora Almira Bašovića, te “Skinuću ti zvijezde u kašiku”, autora Edina Krehića.

Program “Sjećanje za 8372” će se održati u fabrici akumulatora u Potočarima, sa početkom u 9 sati ujutro, a sve vrijeme će se prenositi live na Youtube i Facebook stranici Festivala MESS, te na stranici Memorijalnog centra Potočari. Također, dijelovi programa bit će emitovani u zvaničnog programa BHT-a.

Produkcijski i umjetnički tim ovog programa čine: Lejla Hasanbegović, Hana Bajrović, Dino Mustafić I Nihad Kreševljaković.

Izvor: Klix.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti