Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta 8. maja obilježavaju Svjetski dan Crvenog krsta.

Tim povodom, sinoć su članice Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca koje su prisutne u BiH osvjetliti objekte bojama Crvenog krsta u Sarajevu, Mostaru i Bijeljini. Osvjetljene su Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Stari most u Mostaru i zgrada grada u Bijeljini.

Time je poslana poruka volonterima i osoblju strukture Društva Crvenog krsta BiH da nisu sami u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Svjetski dan Crvenog krsta se obilježava u znak rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (Pokret), a 8. maja ujedno počinje i Nedelja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja.

Iz Društva Crvenog krsta BiH saopćili su da se obilježavanjem tog dana žele javno zahvaliti volonterima i osoblju Crvenog krsta na nesebičnom trudu i zalaganju, naročito tokom pandemije koronavirusa u BiH.

Iz tog društva podsjećaju sve građane BiH da se mogu obratiti volonterima i osoblju CK u svojim zajednicama, ukoliko im je potrebna pomoć ili asistencija.

Ističu također da zbog trenutne situacije nisu u mogućnosti organizirati konferenciju za štampu, koju su do sada svake godine organizirali povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, ali da će u čast Svjetskog dana CK i CP.

VIJESTI

Najnovije vijesti