Subota, 10 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPovelja Kulina bana potpisana prije 832 godine

Povelja Kulina bana potpisana prije 832 godine

Danas, 29. augusta navršava se 832 godine od izdavanja i potpisivanja Povelje Kulina bana, jednog od najznačajnijih dokumenata i dokaza postojanja bosanske države u srednjem vijeku i njene diplomatske aktivnosti.

Povelja Kulina bana najstariji je, do sada, pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije. Napisana je 29. augusta 1189. godine bosančicom, s dijelovima na latinici napisanima latinskim jezikom.

povelja kulina bana prtscr

Njome je tadašnji bosanski vladar Kulin ban, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Gervaziju ili Krvašu, regulirao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, dajući dubrovačkim trgovcima slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada.

Ovim povodom, jučer je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli održana tribina pod nazivom “832 godine Povelje Kulina bana”. Govornici na skupu bili su profesori s Univerziteta u Tuzli – Amira Turbić-Hadžagić redovna profesorica na Filozofskom fakutletu u Tuzli, Izudin Hasanović redovni profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli, te Sead Nazibegović vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka; dva u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći, ukraden u 19. stoljeću danas se nalazi u posjedu Ruske akademije znanosti i umjetnosti u Sankt-Peterburgu. Bosna i Hercegovina je uputila zahtjev za povratak ovog primjerka koji mnogi smatraju i originalom, ali Rusija je odbila zahtjev smatrajući kako je je taj primjerak Povelje Kulina bana njihovo vlasništvo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari