Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIZNISProizvodnja malina u najvećoj krizi ikad

Proizvodnja malina u najvećoj krizi ikad

Hladnjače su pune prošlogodišnjih plodova i neizvjestan je plasman na strana tržišta zbog čega trenutno nisu objavljene otkupne cijene za ovu godinu.

Malinarstvo u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, je u najvećoj krizi u posljednjih desetak godina. Hladnjače su pune prošlogodišnjih plodova i neizvjestan je plasman na strana tržišta zbog čega trenutno nisu objavljene otkupne cijene za ovu godinu. Proizvođači su prepušteni sami sebi, neki se zadužuju za ovogodišnju proizvodnju, dok su drugi zbog nemogućnosti ulaganja, odustali od ove grane poljoprivrede, javlja BHRT.

U Željeznom Polju kod Žepča proizvodnja maline prisutna je od 2000. godine. Ubrzo je proizvodnja maline i jagodičastog voća u ovom dijelu Zeničko-dobojskog kantona postala najzastupljenija poljoprivredna grana. Međutim, prema tvrdnjama proizvođača, malinarstvo je trenutno u krizi i neizvjestan je krajnji ishod. Nezadovoljni svi Mustafa Hodžić, Poljoprivredna zadruga „Poljar“, Žepče, kaže: “Nezadovoljni su proizvođači, skroz su nezadovoljni gdje je nam je upućeno raznih kritika i samih prijetnji što ja na neku ruku i razumijem ljude kao naše kooperante, čovjek godinu dana čeka svoju paru”.

Problem je nastao jesenas kada je značajno reduciran izvoz maline na tržište Europske unije. Hladnjače su pune prošlogodišnjih proizvoda zbog čega se nitko od otkupljivača još ne usuđuje objaviti cijenu maline za nadolazeću sezonu. Proizvođači su posebno ogorčeni na ignorantski odnos vlasti na svim nivoima koji se ne uključuju u rješavanje problema. Nudili su konkretne prijedloge, ali, kako kažu, još bez adekvatne reakcije.

Mehmedalija Jusufović, poljoprivrednik, navodi: “Uopće se ne čini ništa, jedino ste vi kao televizija ste došli da se naš glas čuje po pitanju malinarstva”. Da se proba iznaći mogućnost kreditiranja otkupljivača-hladnjačara u smislu da oni ispune obaveze prema proizvođačima, a da oni ostanu dužni tipa Razvojne banke ili garancijskog fonda za kojeg znam da ima i u ZDK i sredstva su ta često neupotrebljiva, a u ovom slučaju bi spasila proizvodnju Strateško opredjeljenje Vlade U Ministarstvu poljoprivrede ZDK naglašavaju da je proizvodnja maline strateško opredjeljenje kantonalne vlade i da je u ovoj godini za podršku ovoj proizvodnji planirano 600.000 maraka, što je značajno povećanje u odnosu na raniji period.

Emir Tutnjić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK, kaže: “Sudbinu malinara iz Zeničko-dobojskog dijele i proizvođači iz SBK, ali i cijele Federacije jer su svi lančano uvezani sa 5,6 najvećih otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća iz BiH. Otkupljivači, koji nisu bili raspoloženi javno govoriti, su suočeni s problemom punih hladnjača i, što je ključni problem, neizvjesnosti kada će prošlogodišnja proizvodnja završiti na policama supermarketa u EU”. ”Podrška s bilo kojeg nivoa bila bi nam dobra, a pošto je već strateška proizvodnja na nivou kantona zahtjeva stratešku podršku tako da smatramo da se ovdje niko nema pravo ogradit, ni mi predstavnici proizvođača, ni proizvođači sami, a pogotovo hladnjačari i predstavnici institucija vlasti i resornog ministarstva”, dodaje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari