Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSaudijska Arabija otkazuje hadž ili smanjuje broj hodočasnika?

Saudijska Arabija otkazuje hadž ili smanjuje broj hodočasnika?

Budući da se slučajevi koronavirusa povećavaju, očekuje se da će Saudijska Arabija smanjiti broj hodočasnika ili otkazati ovogodišnji hadž, što bi bilo prvi put u modernoj istoriji.

Islamski svijet vrši pritisak na Rijad da donese odluku o tome hoće li ovogodišnji obredi hadža teći prema rasporedu krajem jula.

hadz

Dok kraljevstvo pregovara o odluci koja je uslovljena političkim i ekonomskim rizicima, ističe vrijeme da se organizuje logistika za jedno od najvećih svjetskih masovnih okupljanja, piše AFP.

Hadž, koji je prošle godine privukao oko 2,5 miliona hodočasnika, čini se malo vjerovatnijim nakon što su vlasti krajem marta muslimanima savjetovale odlaganje priprema za obavljanje hadža zbog pandemije koronavirusa.

“To je odlučivanje između organizovanja nominalnog hadža i njegovog neodržavanja”, rekao je za AFP jedan azijski zvaničnik koji je kontaktu sa saudijskim zvaničnicima za hadž.

Saudijski zvaničnik rekao je AFP-u da će odluka uskoro biti donesena i objavljena.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu donijela je odluku da njeni hodočasnici neće putovati ove godine na hadž, a resorni ministar Indonezije je to nazvao “vrlo gorkom i teškom odlukom”. Malezija, Senegal i Singapur slijedile su potez Indonezije.

Mnoge su druge države s muslimanskim stanovništvom – od Egipta i Maroka do Turske, Libana i Bugarske – rekle da još uvijek čekaju odluku Rijada. U zemljama poput Francuske, vjerski zvaničnici pozvali su muslimane da “odgode” svoje hodočasničke planove do sljedeće godine zbog rizika od koronavirusa.

U saudijskim bolnicama, navodi AFP, se kreveti intenzivne njege brzo popunjavaju, a sve je veći broj zdravstvenih radnika zaraženih virusom. Ukupan broj slučajeva koronavirusa u Saudijskoj Arabiji je premašio 130.000, dok je broj umrlih preko 1.000.

Otkazivanje ovogodišnjeg hadža ili organizovanje sa prepolovljenim brojem hodočasnika predstavljao bi veliki gubitak za kraljevstvo, koje već osjeća posljedice umanjenje prihoda zbog virusa i pada cijena nafte.

Umra, manje godišnje hodočašće, je otkazana u martu.

Zajedno, umra i hadž donose 12 milijardi dolara saudijskoj ekonomiji svake godine, prema vladinim podacima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari