Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Skandal u Splitu: Kartoni pacijentica zamijenjeni, danima ih pogrešno liječili

Zbog propusta zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović u ponedjeljak predvečer je hrvatskom ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u aprilu kada su uposlenici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenile identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli sanitetom utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom aprila preminula te je pokopana u Grudama, a jučer se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.

Meštrović: Podnio ostavku
FOTO: SLOBODNA DALMACIJA

Čim je direktor Meštrović to saznao otišao je u Seget do porodice, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i sućut, dok je drugu porodicu kontaktirao njegov zamjenik.

Odmah nakon toga je o svemu obavijestio ministra Beroša, potom pokrenuo unutrašnju kontrolu i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.

Već danas zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutrašnju kontrolu u toj bolnici.

VIJESTI

Najnovije vijesti