Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSutra će biti objavljen konkurs za drugi upisni rok u srednje škole...

Sutra će biti objavljen konkurs za drugi upisni rok u srednje škole TK

Ucionica skola nastava

Ministarstva obrazovanja i nauke TK na svojoj stranici sutra će objaviti konkurs za drugi upisni rok učenika u prvi razred srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona u školskoj 2020/2021. godini. Konkurs će biti otvoren od 15. do 22. juna, zavisno od škola. Kao i prethodnih i ove godine najveći interes učenika je za medicinsku i elektrotehničku školu, istakla je ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić.

Vlada TK dala je saglasnost na Listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/21. godinu.

„Prema odluci, deficitarna zanimanja na području našeg kantona su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa“ – naglasila je Brašnjić.

Učenici koji u školskoj 2020/21. godini upišu prvi razred srednjih škola sa Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja u školskoj 2020/2021. godini.

S ciljem motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000,00 KM za stipendiranje ovih učenika srednjih škola. (RTV SLON)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari