Utorak, 5 Decembra, 2023

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine 24. marta, na dan kada je 1882. godine Robert Koh (Koch) svijetu obznanio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, bakterije Mycobacterium tuberculosis, za koje je dobio i Nobelovu nagradu za medicinu, navodi se u Izvještaju kojeg je povodom ovog datuma pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Tuberkuloza je bolest stara koliko i čovječanstvo. Njeni prvi tragovi pronađeni su na ostacima egipatskih mumija. Iako su lijekovi za njeno liječenje otkriveni još sredinom prošlog vijeka, do njenog iskorjenjivanja nije došlo zbog okolnosti koje su dominirale u svijetu krajem Dvadesetog vijeka, kao što su nagli porast broja stanovnika, naročito u siromašnim zemljama Azije i subsaharske Afrike, porast siromaštva, ratovi, izbjeglištva, produžen životni vijek stanovništva, pojava HIV infekcije. Tuberkuloze najviše ima u Aziji, subsaharskoj Africi i istočnoj Evropi.

Smanjena smrtnost, ali…

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (“Global TB Report 2017”), procjenjuje se da je u sklopu globalne borbe protiv tuberkuloze u razdoblju od 2000. do 2016. smrtnost od tuberkuloze smanjena za 37 posto, te je spašeno 53 miliona života. Premda je ovaj pad smrtnosti ohrabrujući, on nije ravnomjeran među državama i unutar pojedinih rizičnih grupa, zbog čega je tuberkuloza još uvijek globalno jedan od deset glavnih uzroka smrti i vodeći uzrok smrti zbog zaraznih bolesti, kažu u INZ-u.

Procjenjuje se da je u 2016. godini u svijetu bilo 10,4 miliona oboljelih. Iste je godine od tuberkuloze umrlo 1,8 miliona osoba. Oko dvije trećine oboljelih je iz sedam država na području Azije i Afrike (Indija, Indonezija, Kina, Filipni, Pakistan, Nigerija i Južna Afrika), dok Evropska regija zauzima posljednje mjesto po broju oboljelih od tuberkuloze (tri posto ukupno oboljelih u svijetu).

Uprkos tome, tuberkuloza u Evropi i dalje predstavlja relativno čestu bolest, sa oko 60.000 novih slučajeva godišnje, te prosječnom stopom incidencije (učestalost) od oko 12 na 100.000, uz široki raspon od  2,1 do 76,5 na 100.000. Broj prijava novooboljelih na području EU/EEA se smanjuje za oko četiri posto godišnje, što je daleko od barem 10 posto godišnje, ukoliko se želi postići cilj da se tuberkuloza eliminira do 2030. godine. Eliminacija tuberkuloze na određenom području je postignuta, ako se godišnje bilježi manje od jednog oboljelog od tuberkuloze na milion stanovnika.

O bolesti

Tuberkuloza može zahvatiti bilo koji organ u tijelu, a najčešće su to pluća. Osoba je zarazna za okolinu ako ima aktivnu tuberkulozu, što znači da u svom iskašljaju ima mikroskopski vidljive tuberkulozne mikobakterije koje, npr. kašljanjem, kihanjem, govorom ili pjevanjem može prenijeti na svoje bližnje. Bliski kontakti su osobe s kojima je bolesnik svakodnevno u kontaktu poput članova porodice, bliskih prijatelja ili kolega na radnom mjestu. (RtV SLON)

MC

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE