Subota, 18 Maja, 2024

Namirnice koje trebate jesti pred spavanje ukoliko imate probleme sa spavanjem

Dobar san može vam pomoći smanjiti šanse za razvoj određenih hroničnih bolesti, održati vaš mozak zdravim i ojačati vaš imunološki sustav, a kako bi ga unaprijedili pokušajte pojesti namirnice poput kivija ili oraha pred spavanje.

Postoje mnoge strategije koje pomažu u promicanju dobrog sna, uključujući promjene u vašoj prehrani, jer neka hrana i piće imaju svojstva za pospješivanje sna. Također je korisno imati obroke u isto vrijeme dnevno.

Neke od najboljih namirnica i pića koje možete pojesti ili popiti prije spavanja kako biste poboljšali kvalitetu sna su:

Bademi – oni su izvrstan izvor mnogih hranjivih tvari. Njihova redovna konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. To se pripisuje njihovim zdravim mononezasićenim mastima, vlaknima i antioksidansima. Također mogu pomoći u poboljšanju kvalitete sna. Kao prvo, sadrže vitamin B i magnezij, koji mogu pomoći u promicanju boljeg sna. Konzumiranje odgovarajućih količina magnezija posebice može pomoći u poboljšanju kvalitete sna ako imate nesanicu.

Kivi je niskokalorično i vrlo hranjivo voće, a njegova konzumacija može pozitivno utjecati na vaše probavno zdravlje, smanjiti upalu i smanjiti kolesterol. Ti su učinci posljedica velikih količina vlakana i karotenoidnih antioksidansa koje osiguravaju. Kivi je također jedna od najboljih namirnica za jelo prije spavanja. Učinak kivija na pospješivanje sna ponekad se pripisuje serotoninu. Serotonin je moždana hemikalija koja pomaže regulirati vaš ciklus spavanja. Prehrana bogata voćem poput kivija može pomoći u boljem snu.

Sok od višnje sadrži skromne količine nekoliko važnih hranjivih tvari, poput magnezija, fosfora i kalija. Osim toga, to je bogat izvor antioksidansa. Poznato je da kiselkasti sok od višnje također potiče pospanost zbog visokih količina melatonina, a čak je proučavana njegova uloga u ublažavanju nesanice. Iz tih razloga, ispijanje kiselog soka od višnje prije spavanja može poboljšati kvalitetu vašeg sna.

Orasi su popularna vrsta orašastih plodova koja obiluje hranjivim tvarima i izvrstan je izvor zdravih masti, uključujući omega-3 masne kiseline i linolnu kiselinu. Proučavana je sposobnost oraha da smanje visoke razine kolesterola, koji su glavni čimbenik rizika za bolesti srca. Također, neki istraživači tvrde da jedenje oraha poboljšava kvalitetu sna, budući da su oni jedan od najboljih izvora hrane melatonina. KLIX

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI